woensdag 25 september 2024

Waarom reizen ook gedoe is

Reizen is geen gedoe. Welnee. Als je dat zo ervaart kun je beter thuisblijven.
Of dan ga je op reis zonder dat je het zelf organiseert. 
Of je boekt een hotel en blijft de gehele vakantieperiode in de omgeving daarvan hangen.
Voor de duidelijkheid: ik begrijp dat mensen voor zo'n vakantie kiezen! Ik begrijp dat heel goed zelfs!! Ik sluit niet eens uit dat ik me daar over een tijdje ook onder zou kunnen scharen. 

Onze  manier van reizen is altijd geweest: we trekken rond en we organiseren zelf alles: waar we heen gaan, hoe we gaan, waar we eten ,waar we slapen. Dat regelen we niet van tevoren, maar dat bepalen we onderweg.
Zo doen we dat al jaren!! 

Gaaf, zeggen mensen, 
En dat is het heel vaak ook.! 
Maar er begint nu toch wel een beetje de slijt in te komen hoe gaaf of dat dat eigenlijk nog wel is. Ons eisenpakket is omvangrijker geworden voor wat betreft ons te boeken onderkomen bijvoorbeeld. Eerder hadden we het latje zo hoog niet liggen , maar het wordt tijd om dat eisenpakket naar beneden bij te stellen. 

Nu zijn we vooral op zoek naar appartementen via AirB&B en Booking.Com. Daar begint het al mee. Het moet een appartement zijn willen we ons goed voelen. We willen het liefst niet een kamer bij iemand. We houden van onze privacy. We willen ook geen hotelkamer. Dat is net een slaapkamer. We willen als het even kan niets hoeven delen zoals een badkamer of keuken. 
We willen een appartement in een plaats waar het mooi weer is. 
Met inderdaad een eigen keuken, eigen badkamer.  Een licht appartement het liefst, en dan met een buiten. Belangrijk! Een terras waar je lekker kunt zitten!! Het appartement moet voorzien zijn van  een tweepersoonsbed en geen twee eenpersoonsbedden. Er moet WI-FI zijn, en niet te  geïsoleerd liggen. 
Bovenal moet de prijs binnen ons budget vallen.
En het liefst een parkeerplaats in de buurt zodat we niet honderden meters hoeven te sjouwen met onze spullen. 

Ga er maar aan staan.
Uren gaan er in zitten. Zoeken zoeken zoeken. Kijken. Vergelijken
Het komt begrijpelijkerwijs nog al eens voor dat we iets van onze eisen opzij moeten zetten.
Maar dat zoeken naar een fijn onderkomen!!! Wat een gedoe wordt dat!! Met zo'n wensenlijst! Bovendien, als je iets gevonden lijkt te hebben word je nogal eens teleurgesteld omdat het appartement juist in de periode dat wij het wilden boeken niet beschikbaar blijkt.  
Soms is er nauwelijks een prettig onderkomen te vinden in de plaats waar we naar toe willen, of we kunnen er maar kort blijven.
Het weer kan ook omslaan . Dan moeten we uitwijken naar een ander gebied om naar toe te gaan waar het wèl mooi weer is, en blijft!!  Weeronline en Weerplaza worden dagelijks geraadpleegd

Zoeken zoeken zoeken.
Gaan we de knoop doorhakken en beslissen?
Of niet...
We moeten het wel het liefst gezamenlijk eens zijn. Daarin ben ik makkelijker en mijn partner kritischer. Dat geeft wel eens wrevel, want er moet wel beslist worden. 
De stemming dan goed houden is dat een opgave.
Maar uiteindelijk moeten we wel iets boeken. 
Dat gebeurd dan uiteindelijk wel.

Bij aankomst mag je van geluk spreken dat je je auto in de buurt kunt parkeren zodat het uitladen van je spullen en deze naar het appartement vervoeren te doen blijft. We hebben vaker op 5 hoog gezeten in gebouwen zonder lift. Daar draaien we ons hand niet zo voor om, maar als je ook nog in de warmte van de dag met een rugzak, een koelbox, en de rest moet gaan sjouwen ( boeken, spelletjes, je laptop etc) is dat een dingetje.
Dat voelt armoedig ook.

Maar uiteraard is er van tevoren via de app, de mail en/of telefonisch contact geweest met de eigenaar om te bespreken hoe of wat, en hoe we binnen kunnen geraken in het appartement. Want er is vaak niemand die de deur voor je kan openen. 
Ideaal is het sleutelkastje, dat er hangt en waar je de code van hebt gekregen. 
Helaas is dat niet altijd zo.

Bij de voordeur van het appartement blijkt het helaas niet altijd eenvoudig  binnen te geraken. Een enkele keer krijgen we een soort speurtocht toegezonden door steegjes, grasvelden, tussen huizen door tot bij een zwarte deur enz. 
Maar erger is het dat de eigenaar heeft geregeld dat de voordeur open gaat met een app, die je eerst moet downloaden op je mobiel.
Welke app dan? Dan is het na vaak uuuuren rijden in de auto , puzzelen omdat de app eerst vraagt of je zo vriendelijk wil zijn eerst je paspoort te scannen, wat bij enkelingen in 1 keer lukt. Dat zijn de gelukkige zielen waarbij wij niet in het groepje zitten. 
De app wil alles weten. Maar geeft je uiteindelijk dan een code, waarmee je in 'het menu' komt waarin een optie voorkomt: 'deur openen' .
Gisteren stonden wij toevallig voor zo'n deur.
En hoewel het er alle schijn van had bleek de deur niet de deur horend bij het appartement en de app. 
Dat kregen we na 10 minuten in de gaten na enige whatsapp communicatie met de eigenaar.

Uiteindelijk kwamen we binnen. De deur opende met de app. 

Prima onderkomen verder al had het niet het balkon zoals we hadden verwacht.
De auto stond inmiddels in een peperdure parkeergarage waarvan de oprit zo smal was dat de auto van binnen voortdurend piepjes liet horen om me te waarschuwen dat ik met het vehikel bijna steeds tegen aan zat. Ik zou de auto de volgende dag naar een verderop gelegen gratis parkeergarage rijden.

In ons gehuurde verblijf bleek dat er geen kurketrekker aanwezig was. Ik ben teruggelopen naar de auto want we hadden er zelf nog wel één ergens. 

Daarna was het even tijd om te ontspannen. Maar omdat we maar kort konden blijven moesten we voor overmorgen nog een onderkomen regelen.

Daar gingen we weer. Op Airb&b en Booking.com. Zoeken zoeken zoeken
We ervaren deze vakantie af en toe als werkvakantie. Irritaties komen dan aan de oppervlakte

Soms heb ik zin om aan de kust van Benidorm in een flat te zitten met een balkon, en niks meer te hoeven dan eten drinken slapen wat lezen en schrijven.
 

Geen opmerkingen: