maandag 21 april 2008

van onze europa-deskundige

Een rustige Italiaan zie je nog wel eens. Maar een drukke Noor? Ik heb persoonlijk geen enkele ervaring met een drukke Noor. Ik heb nooit tegen een Noor hoeven te zeggen: ‘Nou nou, doe nou es effe rustig!’ Bedrukte Noren bestaan wel, die zijn er m.i. te over, maar drukke Noren? Driftig gebarende, ratelende Noren? Nooit!
Zouden die in Noorse inrichtingen zitten? Waar ze dan kalmerende middelen toegediend krijgen? Ergens in de naaldbossen weggestopt…..

Lijkt me een zonderlinge ervaring voor een nietsvermoedende rugzaktoerist. Opgeschrikt na mijmeringen in de stilte,alleen het geluid van je voetstappen, wat wind in de bomen, het geluid van een stroompje en dan opeens opgeschrikt worden door een kakafonie van mensenstemmen die rap en hard door elkaar schreeuwen. Dan de inrichting waarnemen en achter de beslagen ruiten ze bezig zien.

Het blijft merkwaardig dat je ze niet in het openbaar ziet.

Noorwegen als land onderscheidt zich echter op veel terreinen in positieve zin t.o.v. veel andere landen in Europa. Emancipatorisch kunnen wij er nog een puntje aan zuigen. De sociale voorzieningen zijn goed. Het milieu.
Noorwegen doet het goed
Dus, ze hoeven zich ook niet druk te maken.

Net als de Italianen, met bijvoorbeeld een Berlusconi. Daar word je onrustig van hoor!

Geen opmerkingen: