woensdag 27 december 2023

Het vlees is zo sterk als dat het zwak is

 Laat nu van al mijn verslavingen mijn verslaving aan het consumeren van vlees de allergrootste zijn!. Daar ben ik nu achter gekomen. Voor mij is dat het alle moeilijkst om van af te blijven. 

Ik wil minder vlees eten omdat ik vind dat we niet respectvol met dieren - de schepping- omgaan, maar oh...de zin in vlees..

Koffie, roken, glaasjes bier of wijn. Het zal allemaal niet meevallen, maar het moeilijks van al is het boodschappen doen en de gemarineerde kipkluifjes , de worstenbroodjes en de Indische gehaktballetjes voorbij te lopen. Ik wil dat luchtig doen, of stoïcijns , net hoe de pet staat, maar mijn winkelkarretje wordt vaak  door onzichtbare krachten langs die schappen gestuurd, en rosbief komt in mijn blikveld en lekkere worsten  roepen 'hé Davincini' en de spareribs lonken .
De supermarkt is het spek, waar ik als kat even aan vast zit en me steeds los moet zien te knippen. 
Dat zou ik niet hebben met pakken koffie, ook al zou ik het zwarte spul al maanden niet meer gedronken hebben.  Althans, dat kan ik me niet voorstellen. Ik zou de pakken zonder blikken of blozen voorbijlopen, denk ik. Met biertjes en wijntjes zal dat me minder makkelijk afgaan.
Of ik goede voornemens heb gemaakt voor het Nieuwe Jaar? Nee

Ik probeer een aangenaam mens te zijn en gewoon mezelf, als dat samen mocht gaan.
Verder ga ik de draad weer oppakken voor wat betreft beweging, elke dag een uur lopen. 

maandag 30 oktober 2023

Massive Attack, Young Fathers - Voodoo In My Blood


Rosamund Pike is een Engels actrice. Op dit intrigerende nummer van Massive Attack ( altijd goed voor verrassingen) is ze fenomenaal. Kijk en luister. Dit is geen gewone videoclip maar valt onder 'Kunst'

Vogeltje

Waar ben je nou?

Ik hoor het mezelf hardop zeggen in onze kleine tuin. Ik heb het tegen een vogeltje, een roodborstje. Het vogeltje stond me vanaf de pas aangeschafte tuinhaard aan te kijken. Op een metertje afstand.  Ik was droevig gevallen herfstbladeren bij elkaar aan het vegen en legde daarmee een  fleurig massagraf in de groencontainer aan. Het vogeltje keek er naar met ik zou zeggen nieuwsgierigheid? Interesse? 
We zijn nu eenmaal geneigd onze menselijke eigenschappen in dieren te leggen. 
Ik persoonlijk ben zelfs nog een graadje erger.  Ik ben geneigd het vogeltje extra natuurlijke ( 'bovennatuurlijke', zeggen de meesten) eigenschappen mee te geven. Op zich ben ik een nuchter iemand maar ik ben geneigd het idee te omarmen om het  vogeltje dat zich opeens zo onverschrokken en dichtbij aan me toont te zien als nieuwsbrengertje. Als entiteitje. Het vogeltje komt een tijdje bivakkeren in de tuin en posteert zich zo nu en dan vlak bij me. Of voor de achterdeur.. Ik zag het vogeltje gister ook al en toen viel het me reeds op. De gedachten die dan ergens in het achterhoofd opborrelen zijn absurd. 'Het is m'n moeder' Bijvoorbeeld. Zeker als het, zoals vandaag, zo dicht bij me kwam hippen dat ik een ogenblijk dacht dat ie op de punt van m'n laars zou komen zitten.
Ik begon tegen hem te praten. Een moment heb ik de kinderlijke gedachte dat ie op m 'n schouder zou komen te zitten en dan zo met me mee gaat. Een gedachte die geen post vat, hij woei even hard weg als dat ie geboren was.
Wat wel gebeurt is dus dat ik hardop tegen het vogeltje ga praten .Op een rustige manier. Vertrouwend, zodat het niet schrikt van mijn stem. Ik beweeg niet of nauwelijks. Behoedzaam, en bekijk het verenkleed van het kleine diertje. Het vogeltje kijkt naar mij
Dan vliegt het op en gaat verderop op de poort van de tuin zitten. Het kijkt in mijn richting.  Ik vind dat opvallend en leuk,  welke entiteit het diertje ook mag hebben. 
Nu ben ik net thuis na m'n slaapdienst en kijk in de tuin. En wat denk je? 
Geen vogeltje. 

Misschien komt ie zo nog...


vrijdag 27 oktober 2023

Gummbah



 

Geweld

Weet je nog, de PSP van vroeger? De afkorting  stond voor de Pacifistich Socialistische Partij.  De  partij met het gebroken geweertje. Ik herinner me dat ik zelf ook nog een tijd met zo'n speldje heb rondgelopen. 
Die had je toen nog, mensen die dachten dat ze tegen geweld waren. Meer dan anderen tegen geweld zijn.  Oorlog levert niets op, werd gezegd. Het kent slechts verliezers. 

PSP-ers werden uitgemaakt voor non-realisten, utopisten.
Geweld is onmiskenbaar een middel voor machtsstrevers om hun doel te halen. Dat haal je er niet zomaar uit. Geweld zit mensen mannen nu eenmaal in het bloed. Mannen genieten van knallen, ontploffingen, schieten, de baas spelen, anderen de wil op leggen, macht hebben. De goeden niet te na gesproken

Geweld valt niet te weren. Machtdenkers niet, de wapenlobby niet. We hadden en hebben er nu eenmaal in de samenleving mee te maken, met  geweld .Het zit er van kinds af aan al in. Kleuters kunnen elkaar al naar het leven staan.

Goed, dat gezegd hebbende, meende zich eind jaren 90 een groep te profileren die zich teweer stelde tegen Zinloos Geweld. Het onderscheid tussen zinvol en zinloos geweld was kennelijk gemaakt . Het groeide uit tot een beweging die gehoord werd en breeduit in het nieuws kwam en werd besproken. Uiteraard kende de beweging veel sympathisanten, want wie kon er tegen zinloos geweld zijn? Het was een beweging die zich bediende van een lieveheersbeestje als symbool (en een heel groot grijs gebied.) 
De afdrukken van het lieveheersbeestje op de stoepen voor schoolpleinen bleken op den duur echter niet tegen regen en wind bestand en vervaagden gaandeweg .
De beweging liet niet meer van zich horen en stierf een roemloze dood . Heden ten dage hoor je nauwelijks meer iets over zinloos geweld.

Het thema raakte een beetje op de achtergrond. Geweld bleef in al zijn gruwelijkheid in alle vormen bestaan.
De laatste weken hoor ik wederom een volgende nuancering op het terrein van geweld.
Het ging over proportioneel en disproportioneel geweld. Je schiet een kind dat een lolly pikt niet met een Kalasjnikov overhoop, dat is niet proportioneel, even als voorbeeld. Je moord niet een heel volk uit omdat er ergens terroristen zullen zitten.
Maar is het te rechtvaardigen als je iemand een klap met een paraplu op zijn hoofd geeft die zijn bewondering uitspreekt over de man onder wiens bevel  je familie is vermoord  ?
Ik wil dat nog wel es even in dat licht bezien . Gezien de discussie over wat proportioneel is en wat niet zou ik dit incident kunnen aanhalen als voorbeeld van proportioneel geweld. 
Je spreekt je bewondering ook niet uit voor Hitler als iemand die een goede oplossing had voor het Jodenprobleem.
Sommige dingen doe je niet. Ze zijn niet grappig ook. Helemaal niet. Het is misselijkmakend en afstotend.

Persoonlijk ben ik een pacifist gebleven. Tegen elke vorm van geweld. Het grote probleem is echter, wat doe je met mensen die wel geweld gebruiken? Je wilt dat het stopt

zondag 22 oktober 2023

Snelwandelen

Het is me altijd een raadsel geweest hoe de sport snelwandelen is ontstaan. De ook Olympisch bedreven sport prijkt bij mij op het lijstje van 'meest belachelijke sporten 'al jaren op 1 . Ver boven andere onbegrijpelijke maar even lachwekkende sporten als rodelen en curling. Het snelwandelen vind ik op zich een rare tegennatuurlijke manier om je voort te bewegen. Je ziet het in het openbaar ook niemand doen. Bovendien ziet het er toch niet uit!
Vandaag kreeg ik wel een idee hoe het ontstaan kán zijn. Dat was toen ik op de terugweg was van het Château van Fougères naar het hotel waar ik verbleef. Ik was te voet, het was zo'n 16 minuten lopen. Het was na zo'n twee minuten dat m'n darmen zich plots begonnen te roeren en me ernstig parten gingen spelen ( misschien door een te koud gedronken biertje, of een niet helemaal sjofele burger) Ik had sterke aandrang om me te ontladen. De druk op mijn endeldarm werd steeds groter en nauwelijks nog te stoppen. Ik moest naar het toilet en wel meteen!  Anders zou ik het niet meer houden. Het hotel was nog een aantal minuten lopen en ik moest er de gang inzetten. Maar ik moest metéén! M'n bilspieren moesten alle zeilen bijzetten om niet te verslappen. Gedachten verzetten hielp niet. Niemand moest tegen me zeggen: 'Ontspán nu es! ' .De pas die ik er in had moet er één zijn geweest waarin elke voorbijganger een wandelaar in nood moet hebben herkend. 
Het was de pas van een snelwandelaar, die overigens ook vaak een snelracer wordt genoemd. Die begrijp ik en die naam doet de geschiedenis van de sport ook meer recht.  Ik denk dat de sport hierin zijn oorsprong vindt. Ik heb meen ik de ontstaansgeschiedenis van het snelwandelen beroerd!
 
Sideline: er is altijd iemand die er geen oog voor heeft en je in zo'n geval  staande wil houden om je iets te vragen. Ik passeerde een vrouw die niet goed was geworden en op de stoep lag, maar waar omstanders gelukkig al een ambulance voor hadden geregeld. De eigenaresse van het hotel vroeg me of me of de kamer naar mijn zin was. Ik riep 'bien!' en arriveerde net nèt binnen de tijdslimiet.




vrijdag 20 oktober 2023

Frank de Blok

 Vakantie: in Honfleur ontmoet. Schilder Frank de Blok







Een adembenemend schilderij

Het voortdurend wisselend schilderij dat buiten boven ons door onzichtbare krachten wordt aangetoverd en en waar je zo onder kunt lopen en naar kunt kijken, dat blijft toch een letterlijk hemelse ervaring ? Een voortdurend je vergapen? Voor mij wel! Ik zie graag onder welk plafond ik me beweeg en kan dan het uitspansel boven me als een onovertrofen kunstwerk ervaren. Ik speur de hemel af en zie zich een wonder voltrekken. Ik krijg daar geen genoeg van. Er worden namelijk on-ge-lofelijke voorstellingen gegeven. Met het zonlicht en de wind als samenwerkende dirigenten sturen ze kleurenpracht en wolkenformaties boven onze tobberige hoofden. Het is niet elke keer feest, maar als kunstliefhebber vind ik het zo vaak een adembenemend schouwspel! Die vegen, watten, kleuren en randjes  die allemaal boven ons hoofd in de lucht nieuwe vormen vouwen, en door de wind voortgedreven worden. Die golven, die vormen, die steeds weer veranderen . De helderheid die er kan zijn, maar ook de somberte, de jacht, de dreiging. De ontlading. Onder deze werkelijkheid mogen we leven. Gratis. Een voorstelling die je leven lang duurt!  Omdat je al een tijdje leeft en er aan gewend bent geraakt wil nog niet zeggen dat je het gewoon hoeft te vinden. Bewonder !!

Mening

Een mening over iets hebben, zo zie ik het, zou een afsluiting moeten zijn van een proces waarin vanuit van verschillende invalshoeken naar het onderwerp is gekeken, en je je hebt geïnformeerd.

Wanneer ik dat heb gedaan en ik heb geluisterd, dan pas kan ik overgaan tot het vormen en formuleren van een mening. Dan ken ik de ins en outs, de voors en tegens. Dan kan ik  de argumenten van anderen op waarde schatten en die respecteren, hoewel dit laatste niet per sé noodzakelijk is. Bovendien leer ik mezelf beter  kennen in de zin welke normen en waarden voor mij zwaar wegen ( en waarom eigenlijk?)
Een mening blijft wat dat betreft natuurlijk altijd subjectief.
Het kan zijn dat ik niet tot een mening kom. Dat deze blijft steken in nuance. Dat is op zich niet verkeerd. Het kan uitnodigen tot een creatieve oplossing in op te lossen zaken. 
Nuance blijkt echter steeds een lastig begrip. Mensen kunnen daar moeilijk mee uit de voeten. Je moet voor iets zijn , of tegen. Wanneer je zegt dat je er nog niet uit bent kan je in het ergste geval karakterloosheid worden verweten of kun je met argwaan bekeken worden omdat je niet meteen ondubbelzinnig mee gaat in de stroom van roepers en schreeuwers.
 
Meningen zijn nooit af, als het goed is.

Dat was de ochtendgedachte. 's Ochtends is er plek in het hoofd. Wanneer de waan  en huis-tuin en keukendingen van de dag nog geen kans hebben gezien die plek te bezetten.

Uiteindelijk vind ik het fijner om te schrijven niet vanuit de ratio, maar vanuit het gevoel. Het gevoel staat dichter bij je zelf dat je ratio. Je gevoel ben je, je ratio denk je maar. Je ratio staat in dienst van je gevoel, en niet andersom.
Dit is overigens een losse gedachte, geen mening. Die staat open voor alles.

zaterdag 14 oktober 2023

Volgende bestemming

 Ik merkte dat mijn lichaam de koelere wind verwelkomde toen  deze bij het openen van de voordeur me in het gezicht joeg. Het woei. Het waaide en de takken zwaaiden. In de verte op zee zag ik witte streepjes.
Het deed me goed. Wolken hadden zich herpakt en verenigd in een overwegend grijze deken, zoals dat het tenslotte in mijn leven half oktober vaak gebeurde en wat dan ook wat mij betreft simpelweg gezien eigenlijk ook de bedoeling was.

Het was de dag van auto inladen en er weer een ruk aan geven. De zinnen waren gezet op Salamanca, waarover het op het internet wemelde van superlatieven over hoe mooi en sfeervol en 'must see' het allemaal is. Een van de meest bezienswaardige steden van Spanje! 
Het was een niet ál te grote stad want daar stond bij ons de pet niet naar. Al dat verkeer! Madrid lieten we daarom links liggen. Andere keer misschien. Het Prado zal er nog wel een tijdje staan.

We zaten allebei met onze neus op schermpjes sites af te gaan waarop we een onderkomen in Salamanca zouden kunnen vinden. Met name alle mogelijkheden die Booking.com en  air b&b te bieden hadden werden bestudeerd en afgewogen. Die zoektocht, wanneer die te lang duurt, kan voor mijn gevoel jaren van mijn leven kosten en me van mijn geduld en goed humeur beroven. 
We hebben wel wat eisen die we stellen aan het volgend verblijf. Dat maakt het speurwerk er niet makkelijker op. Het moet een appartement zijn ( geen kamer!) met kookgelegenheid, met wifi, een 'buiten'( terras of tuin) op een aardige locatie, liefst met uitzicht; eigen sanitaire voorzieningen, privacy, een tweepersoonsbed en het moet natuurlijk allemaal binnen het budget passen.
Het leek er na anderhalf uur op dat we echt drastisch op onze eisen zouden moeten inboeten. Het 'wikken en wegen' ging verder, mijn irritatiegrens was voor het aantikken en er werd inmiddels ook driftig gezocht naar in Godsnaam dan maar een andere bestemming.
Maar nee, Salamanca!! Dáár wilden we toch heen!? 
Na twee uren turen en scrollen allebei op onze eigen mobiel hebben we de knoop doorgehakt en gekozen voor een betaalbaar verblijf 5 kilometer van Salamanca, zonder eigen kookgelegenheid en met iets van een gemeenschappelijke woonkamer. Geen eigen appartement dus. Hoe dan ook zouden we er op achteruit gaan gezien de fijne onderkomens die we tot dan toe hadden genoten.

We vertrokken rond 10.00. Er hing onmiskenbaar een brandlucht viel ons op. Onderweg werd duidelijk dat er een grote brand in de buurt moest zijn. We moesten kilometers lang met de lichten aanrijden door een behoorlijk rokerig mistgordijn. Wegen waren afgezet vanwege de situatie waardoor we van onze geplande route moesten afwijken. 

Zuidwaarts gereden schommelden de temperaturen tussen 25 en 14 graden. We eindigden bij ons appartement in 22.
De eigenaresse van het huis liet ons de kamers zien. Het was duidelijk dat van privacy niet echt veel sprake kon zijn aangezien bleek dat zij vooral in de woonkamer verbleef die wij moesten passeren wanneer we iets in de keuken moesten hebben. Even wennen. Wat ongemakkelijk. Zoek je contact of laat je elkaar met  rust? Dat was een nieuwtje. We zitten er nu pas 1 nachtje. Kijken hoe het uitpakt. 
Ik ben er inmiddels aan gewend en vind het nu tot dusver prima 

Wordt vervolgd

 

donderdag 12 oktober 2023

Camera-ogen

Hoe anders zou het zijn om op pad te zijn zonder de mogelijkheid om ergens foto's van te maken? Wat zou dat met me doen!? Ik heb op elk uitstapje dat ik maak wel een camera op zak en bij de hand. 
Elke mobiel heeft immers de mogelijkheid
Ik ben het me bewust dat, zeker als ik op reis ga ik mijn omgeving al door camera-ogen bekijk, waarmee ik niet bedoel dat ik voortdurend door de cameralens kijk naar mijn omgeving, maar wel dat ik wel oog heb voor mooie plaatjes.
De bergen in die schitterende zonsondergang. Daar moet ik een foto van!
Die schitterende mysterieuze tempel waar ik even helemaal alleen ben. Foto! Die mensen waarmee we voor dat Chateau aan een lange tafel hebben geborreld? Foto!
Aan die rotskust bij die havenstad in het rode avondlicht? Foto!

Wat zou ik onrustig zijn als dat opeens niet meer mogelijk is en dat er niemand is die een plaatje voor me kan schieten. 
Hoe zou ik dan op reis gaan?  

Ik kwam op dit onderwerp omdat ik hier bij een mooie rotskust zit. De mensen die de trap afdalen en op het strand belanden nemen vrijwel allemaal hun mobiel bij de hand en daar gaan ze!  Met een selfiestick en met hun mooiste  glimlach paraderen ze langs stoïcijnse rotsen. Maar ik zie ook geduldige fotografen met statieven, fototoestellen met toeters van voren, mensen poserend bij de indrukwekkendste rots, in hun favoriete houding op de foto. Klaar? Volgende!  Mensen wachten op elkaar, en ieder maakt een werkelijk Unieke foto die later wie weet wel uitvergroot aan de muur boven de bank in de huiskamer hangt. 

We hadden het er laatst over dat je je omgeving op een andere manier waar zult nemen wanneer je verlost bent van de gedachte hoe er een foto van te nemen. Nu loop ik rond en bekijk de omgeving. Ik let hierbij op lijnenspel kleur, compositie, vormen en structuren, licht- en tegenlicht, donker en schaduw, voor- en achtergrond.

Maar wanneer ik toch geen foto maken kan!!!? Wat dan!!??
Ik weet het niet. Ik zou dat pas kunnen ervaren wanneer ik een camera-afkickprogramma heb afgerond.
Wat zou er gebeuren?
Misschien ga je wel minder op pad. Oppervlakkiger waarnemen zonder fototoestel. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken hoe je je plaatje wilt maken, want dat kan niet meer. Je zult je omgeving als je die wilt onthouden en doorgeven wel beter tot je moeten nemen, want er is geen ander medium die dat voor je doen kan.
Je kunt een rotsvast vertrouwen hebben in je geheugen, maar....

 Je kunt ook je omgeving beschrijven. Iets tijdrovender is dat wel en het vereist ook wat vaardigheid, maar het leidt er waarschijnlijk wel toe dat je anders en vermoedelijk zelfs intensiever zult waarnemen. Een goede waarneming gaat vooraf aan het beschrijven. Het geschrevene kan immers evenzogoed of misschien nog wel beter je herinneringen opkleuren . 
Je zult naar woorden moeten zoeken die het best omschrijven wat je waarneemt. Een heel andere invalshoek van kijken naar de wereld om je heen is dat. Wie weet ontwikkel je die kunst, die duidelijk meer van je vraagt dan plaatjes schieten. 
Maar als je het met aandacht doet en je leest later thuis je verhalen na kan het voelen alsof je er weer bent.  Meer nog als dat een foto dat kan

I


David⚡️Bowie - America (Simon & Garfunkel cover)


Bowie.  Still miss him. Deze video kende ik niet, maar beroerde me.
Wat een eenvoud en zeggingskracht weet hij hier te combineren. 
Even kijken mensen. 


dinsdag 10 oktober 2023

Les As de Cadrais

In Ochtendlicht, in avondschemering, in het duister
in de eeuwigheid
bewaken giganten een werelddeel, stoppen trots en onverzettelijk opgestuwde golven. 
Ouder worden ze. Sporen van strijd diep gegroefd. 
Gaten zijn geslagen, maar de onverzettelijkheid blijft. 
In schachten fluisterend tegen donderend gebulder 
van de even onverzettelijke vijand die komt en gaat en komt.
Donker, mysterieus, en in het zonlicht opblinkend tot goud
Littekens decoreren als wel benadrukken hun strijd
en worden bewonderd door hen die ze zien.

Zwijgzame helden aan de rand van een continent














 


maandag 9 oktober 2023

Sivert Høyem - Prisoner Of The Road (Live)


Nooit van Silvert gehoord? Ik ook niet, maar de man heeft een stem! 

Weet je nog wel?

Het medium infiltreert  mijn gedachten in donkerder dan grijs

*
Ik zoek somber naar struisvogelgeluk in de ochtend. Aanvankelijk is er wanneer ik naar buiten kijk niets te zien

Wolken hangen laag, ik bespeur van vroeger bekend verlangend ongeduld . De wereld toont zich schoorvoetend aan mijn waarnemend vermogen
Wist je dat wolken zo schel konden zijn?
Heb je ooit van hoog een wattenzee gezien? 
boven de wolken uitgestegen? 
Ze brengen lang niet altijd regen . 
het liedje nog net niet vergeten
Schuil onder vervaagde scherpe kantjes. rafelige randjes
Niet alleen het hoofd, met alles in de wolken
Dwalen in vertrouwen luchtkastelen bouwen
dromen zwevend in de mist

vrijdag 6 oktober 2023

Schattig en Trots

 'Schattig' is een woord dat niet zo bij mijn gendervocabulaire past. Ik hoor dat met name meisjes en vrouwen vaker blij uitroepen bij het zien van voorwerpen die kleiner zijn dan vergelijkbare voorwerpen. De verkleinwoordjes. 

Ik heb niet zo veel met dat woordje, maar ik moest er wel aan denken toen ik vanaf acht hoog hier naar beneden keek en de wereld me voorkwam als Madurodam. 
Ik heb jaren op flats gewoond en ook wel hoger dan op 8 hoog. Maar daar is het woord 'schattig' nooit bij me opgekomen.
Hier wel, het is de omgeving. Een trein beneden doet me denken aan de Märklin-treintjes die vaders vroeger als hun speelgoed op  zolder hadden rijden in zelfontworpen landschappen met bergen van papiermache en Oostenrijkse huisjes, spoorwegovergangen en kleine poppetjes en boompjes en zo meer.
Een lieflijk miniatuurlandschap. 
Het uitzicht van hier heeft daar wel wat van weg. Het is de associatie daarmee denk ik. Die piepkleine mensjes die je in de verte ziet lopen en de kleine vaartuigjes op het water.  Daarom denk ik. Ik zag dat treintje beneden rijden en dacht: schattig.

Het was een vakantiedag in Spanje. Maar ook een vakantiedag waarop we veel bezig zijn geweest met het leven in Nederland. De gezondheidstoestand van mijn zus, waarmee het, zo vernamen wij na een beeldtelefoontje gelukkig de goede kant lijkt op te gaan, en het was de dag dat onze jongste zoon zijn Master Sociologie kreeg uitgereikt op de Universiteit van Tilburg. Een gebeurtenis waar je als ouders bij hoort te zijn. Zeker ook omdat hij er als beste student een toespraak zou houden. De datum van de uitreiking viel echter precies midden in onze vakantie, en we hebben de keus gemaakt om er toch maar op uit te gaan. Ook omdat we vorig jaar wel bij de uitreiking van zijn Masterdiploma Filosofie waren. 
Helemáál lekker voelt het toch niet, maar we werden zoals we hadden gevraagd wel van alle activiteiten rondom de uitreiking rechtstreeks op de hoogte gehouden middels berichten foto's en filmpjes door onze andere kinderen. Zo konden we toch meevoelen en meebeleven.
Daarbij werd ik wederom in aanraking gebracht met een nieuw fenomeen. (Weer anders dan het gebruik van het woord 'schattig')
Het nieuwe fenomeen was trots. Ik was echt een trotse vader. 
De kinderen geven me genoeg redenen om trots op ze te zijn. Altijd wordt dat door mij rationeel omgevormd als onterecht. Waarom zou ik trots zijn op prestaties van mijn kinderen? Ze zijn sowieso goed zoals ze zijn en in hun prestatie geldt de trots die daarbij hoort aan hun zelf toe. Zij hebben een prestatie neergezet waar ze trots op mogen zijn. 
Wat het nu anders maakte waren misschien de woorden van de professor die hem heeft begeleid in zijn toespraak naar hem: 'You are special, leaving a trade of cum laudes behind you wherever you go' En daar zie ik hem staan, zoon van ons op die foto's. Mooie jongen! , en opeens was daar wat ontroering. Ik weet niet eens helemaal zeker of dat 'trots' is. Maar ik denk het wel. Ik had hem graag even stevig gehugd.

donderdag 5 oktober 2023

Ochtend bij Sukarrieta

 Als een kind dat 's morgens voor dag en dauw wakker is , onrustig en wat gespannen; dat  in het donker opstaat om blootsvoets de trap naar beneden te lopen om te kijken of Sinterklaas iets in zijn schoen heeft gedaan, zo onrustig kon ik soms ook zijn in Nepal, waar vanaf de locatie waar we sliepen een overweldigend uitzicht je ademloos kon laten blijven toekijken naar de Himalaya. De bergketen die overdag door smog  helaas niet zichtbaar was, maar de kans dat bij het eerste ochtendgloren de pieken  van onder andere de Ama Dablam en de Machapuchare wel zichtbaar zouden kunnen zijn, bracht  onrust met zich mee. Ik wilde dat zien Er getuige van zijn hoe het ochtendlicht de bergketen scherp zou aftekenen. Ik stond op en spoedde me naar het platte dak van het hotel in de koude ochtendlucht en keek. De eerste keren was er niets te zien. Maar toen kwam de ochtend dat de magie zich voltrok. Een Majestueus sprookjesland ontvouwde zich scherp en wit in de eerste zonnestralen .Ver weg nog maar ook dichtbij . Shangri-la.  De even vriendelijke als boosaardige bergreuzen van de Himalaya in alle denkbare ongerepte schoonheid. Geen woorden zijn er voor die schoonheid. Stilte is het enige dat past

Hier was ik voor opgestaan. Ik wist hoe mooi het uitzicht was. 

Niet helemaal datzelfde gevoel, maar toch wel vergelijkbaar had ik hier vanmorgen aan de Urdaibai baai bij Murdaka in Noord Spanje. Ik was, zoals zo vaak al rond 05.00 wakker en kon niet wachten tot het licht werd. We zitten hier in een appartement op 8 hoog met een geweldig uitzicht over de zee, een heuvellandschap maar vooral ook over de baai zelf, die bij vloed vol loopt. Op zich is dat voor mij al een natuurfenomeen dat me blijft fascineren. Zo'n zandvlakte die twee maal per dag leeg loopt en weer vol stroomt Bij het allereerste licht MOEST ik dan ook opstaan en de dag beginnen  met het zien van de zon die boven de baai van achter de heuvels zou opkomen.

Oké, geen Himalaya, maar zeker zo mooi dat ik er morgen weer voor op ga staan.
 


dinsdag 3 oktober 2023

Eindtijd

Dat de mens dit willens en wetens heeft laten gebeuren getuigt toch van een verregaande onverschilligheid. Dit onheil over onszelf -en niet te vergeten ons nageslacht- uitroepen lijkt wel een soort verslaving waaraan de mensheid al die tijd heeft geleden en nog altijd lijdt. 
40 Jaar en al langer geleden was het voor ieder duidelijk dat we beter voor de aarde moeten zorgen. Milieu-organisaties staken een waarschuwende vinger op, maar die organisaties- ook al kwamen ze met lijvige en door de wetenschap alarmerende rapporten- werden afgedaan als te zwartkijkerig, te zeikerig. 
Nee Er was ingezet op gebakken peren en puree, en die weg zou verder bewandeld moeten worden
Nu is men bezig om het paard achter de wagen te spannen. Maar het kalf is verdronken. 
Mensen moeten persoonlijk worden geconfronteerd met ongemak, eer dat er iets van besef komt, dat tot daadkracht kan leiden.
Nieuwsberichten. Documentaires of rapportages die op tv vertoond worden en waarop keer op keer beelden te zien zijn die wijzen op de rampzalige gevolgen van onze daden raken ons niet werkelijk. We zitten comfortabel in ons huis, zetten de tv uit en gaan lekker slapen. 
Op de hoogte zijn van het nieuws levert niets op als het niet tot daden aan zet. 
Wat het wel oplevert is bewustwording, maar dat is  alleen maar een mooi woord zolang het daarbij blijft.
De mensheid gaat aan vlijt ten onder, is een bekend gezegde. Ik zou willen toevoegen, en aan domheid en egoïsme.  

Hoop is nu, want er moet altijd hoop zijn, dat het paard achter de wagen ook kan duwen. Creatieve denkers, idealisten  en wetenschappers moeten mee duwen. 

Ik hoef denk ik niet op te sommen waar we als mensheid een steekje hebben laten vallen waar het gaat om het verzorgen van onze moeder Aarde. 
Ik zelf maak nu mee dat het in oktober nota bene  in Zuid Frankrijk en Spanje s middags te heet is. Onder de 31 graden kan ik in de wijde omtrek nergens terecht. 
Tuurlijk maken we van de nood een deugd- zo zitten we in elkaar-  we doen een plonsje in de oceaan en pakken een schaduwrijk terrasje.

We zijn met teveel mensen. Er moeten er niet meer bij komen. Een politicus zei het al 'minder, minder, minder' alleen ging het toen over een specifieke groep mensen en dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Mondiale maatregelen zijn nodig. Dat vraagt om enige eensgezindheid. Die is er niet. 

De mensheid - de ijdele hoop even daargelaten- faalt. Zoals, en nu lijk ik wel zwaar religieus - voorspelt in de Bijbel. 
We moeten berusten. Het is de bedoeling dat alles gaat zoals het gaat. We leggen ons erbij neer. De mensheid loopt praktisch op zijn eindje, en God zag dat dat goed was. 
Wie kent het scenario? Breekt er na het Armageddon voor een select groepje mensen een nieuwe tijd aan op Aarde? 

Maar eerst leren we het paard duwen.

Vergeef me dit zwartgallig stukje.  

maandag 2 oktober 2023

Onhandig geplaatst betonblok

 Het is onwaarschijnlijk dat iemand mij als een materialist zou beschouwen. Je moet er ook financieel vermogend voor zijn denk ik om werkelijk in die wereld terecht te komen.  Van de hard-core materialisten. Dus mijn niet materialistische inslag  zal pas bevestigd kunnen worden op de dag nadat Gaston ons huis verlaat en door mij buitengewoon hartelijk wordt uitgezwaaid.  

Maar je hoeft geen materialist te zijn om te kunnen genieten van materiële dingen. ( Dat lijkt me een uitspraak van een beroemde persoon, maar ik doe hem nu) 
Zo kan ik ook genieten van meubels die ik in de kringloopwinkel heb aangeschaft en die bij ons in de kamer helemaal niet misstaan.
En zo geniet ik van wel meer dingen.
Ik ben niet gehecht aan materiele zaken.  Gaat er iets stuk, maakt niet uit. Even jammer dat wel, maar we fixen het wel , of we kopen wel een andere als het nodig is
Dat is een beetje anders met de auto waarmee we vaak op pad zijn. Daar heb ik toch altijd iets van trots bij gevoeld wanneer ik daarin achter het stuur plaatsnam. De Toyota is al 12 jaar oud, maar we hebben hem pas drie jaar geleden aangeschaft en  als ik er eens mee door de wasstraat gereden ben ( dat doe ik drie/ vier keer per jaar,) dan geniet ik van de glans van de lak en de metalen velgen en dan hebben we ook gezorgd dat het interieur van de wagen er picobello uitziet en schoon is.
Gister wil ik met de Toyota van een parkeerplaats in St Jean -de- Luz afrijden nadat we daar de kust hadden bekeken in 29 graden, als ik plots ergens goed tegenaan zit. Ik had niet gezien wat. Het bleek een onhandig geplaatst betonnen blok die daar was geplaatst om verkeer vanaf de parkeerplaats in goede banen te leiden. Ik had het ding totaal niet opgemerkt.
De zijkant van de auto was hierdoor lelijk bekrast en gedeukt. Gelukkig kon het portier nog wel gewoon open en dicht, maar het was een lelijk gezicht. Het rijmt leuker als dat het was.
Wat kun je doen? Gebeurd is gebeurd. Shit happens.

Maar er is meer aan de hand natuurlijk en dat is dit: Ik kan niet meer trots zijn op de wagen. Ik kan niet meer pochen dat ik schadevrij rij.  Oké, 'boeie' zou je kunnen zeggen. Maar het ergste is dat elke keer als ik nu het voertuig nader ik een klein beetje door de grond ga bij het aanschouwen van de schade. Mijn gezicht vertrekt dan even in een pijnlijke kramp.
Ik ben benieuwd hoelang ik dat blijf houden. Ik hoop dat die kramp niet blijft zitten, want een vrolijk gezicht is gezelliger. 

'Het is maar een auto' is voor even nu mijn mantra


zondag 1 oktober 2023

gedachten over voetbal

Het Is maar een spelletje.
Kun je dat nog wel zeggen van voetbal? Ik dacht het niet. 
De hoeveelheid geld die ermee gemoeid is, de politiemacht die ingezet moet worden bij risicowedstrijden, de belangen - Ik vind het buitenproportioneel. Het beleid rond voetbal heeft bij mij geleid tot spelbederf. Het plezier in het volgen van voetbaltoernooien is  bij mij dan ook nagenoeg verdwenen.
Voetbal is business. Misselijkmakende business soms. Voetbal geeft heibel. 

Ik was verknocht aan voetbal. Toen ik 11 was werd Feijenoord Europees Kampioen. Ik was 12:  Ajax werd Europees Kampioen.  Toen ik 13 was deden ze dat nog eens dunnetjes over, en daarna NOG een keer. Drie keer werd Ajax kampioen. Met nagenoeg hetzelfde team. Oh de shirts waarin ze speelden, de Ajax shirts!  De spelers waren helden!. De euforie was magistraal. Het land vierde feest! We waren iedereen de baas.
Feest ging toen nog zonder dat er iets noemenswaardig vernietigd werd.

Het was niet zo dat de sterspelers meteen bij een andere club een contract gingen tekenen. Er was een transfermarkt, maar er waren ook spelers die bij de club 'hoorden'. Je had echte Ajaxieden. Echte Feijenoorders ook trouwens, 
Het kan aan mijn leeftijd liggen, maar ik kan momenteel de transfermarkt niet meer bijbenen. 
Ik begrijp dan ook de supporters niet goed meer die zo fanatiek voor een club zijn. Waar zijn ze eigenlijk voor?
Voor de club. Maar wat is de club dan? Het stadion in de stad? Heeft dat diezelfde magische uitwerking op hen als bij mij het zien van Nederlandse ploegen die de Champions Leage wonnen? Misschien is het dat.
Als Feijenoord in een ander stadion was gaan spelen, was het dan supporters kwijt geraakt?
Zo nee. Wat is dan de clubliefde? Niet voor de spelers, want die komen en gaan. De bobo's ook. 
Dan ben je voor een club omdat je altijd al voor de club was. Je vader misschien ook al. 
Ik vind overdreven clubliefde niet fijn. Intolerant. Kortzichtig. Kleuterachtig. Onsportief, dom 
Waarom moet een Feijenoord supporter tegen Ajax zijn en andersom? Dat spelletje was leuk maar is nu leuk geweest. Plaagstootjes. Beetje pesten. Oké. het hoort er bij. Nu het is geëscaleerd. De lol is er af. Er zijn hooligans. Supporters die er niet voor terugdeinzen om geweld te gebruiken, Soms zijn het helemaal geen supporters. 
Het voetbal is stuk gemaakt. De lol is er voor een groot deel af.

Ik houd van mooi voetbal. Daar kan ik gelukkig nog steeds van genieten. Niet gebonden aan een club, daar ben ik gelukkig los van, van die idiotie. Maar ik houd van mooie acties van een speler. Of van spelers onderling. Een team dat elkaar goed weet te vinden. Dat kan een buitenlandse ploeg zijn, of Feijenoord, Ajax of noem maar op. 
Ik ben voor voetbal, niet voor clubs. Maar als een club lekker draait kan ik daar wezenloos van genieten en daar even lekker voor gaan zitten. Hup Ajax! Hup Feijenoord! Hup allemaal! Laat wat moois zien.

En hooligans, ga lekker tegen elkaar vechten ergens in een stadion. Niet bij het voetbal maar gewoon in de ring, in een arena. Georganiseerd. Net als de gladiatoren vroeger. Spreek af wat voor wapens er gebruikt mogen worden en ga er op los. Jullie kunnen vast publiek krijgen. 




donderdag 28 september 2023

gekoesterd beeld

Ik heb een beeld dat ik koester. Al jarenlang. Het is een beeld dat ik vooral ken uit films. Italiaanse films met name.
Het laat zich zien in mediterrane sferen. Het is het zonnig beeld van een klein domein, een licht chateau met een goed verzorgde tuin met ceders en fruitbomen er om heen, en in de beschutting daarvan voor dat chateau staat een lange met wit tafellaken gedekte tafel met kleurrijke lekkernijen en goed gevulde flessen. Daaraan  zitten smaakvol geklede mensen die plezier met elkaar hebben . Praten plagen en lachen. Het is een fijn samenzijn. Ze drinken en proeven van lekkernijen. Er worden verhalen verteld. Anekdotes. Er struinen verderop wat dieren. Pauwen. Kippen Geiten. 

Voor mij is dit het beeld van het paradijs op aarde.

Een heel klein beetje van dit beeld- ik kreeg het in ieder geval voor ogen- had ik gezeten aan tafel op uitnodiging van de eigenaar en eigenaresse van het Chateau. 
Buiten was de temperatuur aangenaam. Op tafel stonden 7  flessen waarvan we konden kiezen en in Goed Engels werd er gesproken en naar elkaar geluisterd. De mediterrane sfeer was er . Hier in het zuidwesten van Frankrijk, bij een gehucht nabij het stadje Saintes. 






woensdag 27 september 2023

Kabbelen

De ventilator met de grote wieken hangt roerloos aan het plafond alsof hij het ook veel te warm vind om nu te gaan draaien.  

Ze wil hem niet laten merken dat ze teleurgesteld is en dat ze haar verlangens andermaal aan moet stampen dieper de grond in.
Ze zullen terugkomen . Haar verlangens zijn als onkruid. Dat moet woekeren en om zich heen grijpen.

Ze kust gedag en stapt in haar 2e hands Volkswagen Beetle.

De parkeerplaats is voller dan gehoopt en wijst haar met haar neus op haar laksheid, nu ze een ouder stel met een pasje voor zich ziet stoeien met een weerbarstige paal waarop een klein toetsenbord is aangebracht en een display dat spiegelt in de zon. 
De duinovergang gaat omhoog langs struiken en geboomte. Naar beneden langs glanzend helmgras.
Vloed spoelt de mensen op een hoop. Ze had eerder moeten weggaan maar het dekbed en Jan Willem hebben haar langer laten liggen dan ze eigenlijk had gewild. Maar vooruit. Het maakt niet uit.
Zo zwaar was het ook weer niet maar warm zacht zand is fijner als je stil kunt blijven staan.
Ze passeert een gelegenheid waar mensen achter glas op elkaar gaan lijken. Kinderen lopen tussen houten palen onder hen. . De zee is nu geen gulzig beest, maar laat zich nauwelijks horen. Ademt zachtjes wiegend in de warmte van de vroege middagzoen.. Een meer meer. Minder woest dan dat ze hem graag heeft. Ze zou zich willen laten dopen in de golven en ontwaken uit een kabbelend leven. 
Ze loopt en stopt daar waar de geluiden haar bevallen. Ze laat haar lasten naast zich ploffen en kijkt om zich heen.
Strandpaal 41.
Dan maakt ze zich op om zich te koesteren aan de zoele elementen. Even denkt ze nog aan het flesje Nivea factor 30 dat ze thuis bij de kapstok had neergezet om het niet te vergeten. Er is altijd wel wat, maar nu wil ze rust
Warmte, zo nu en dan een zacht briesje. Meer niet. Eigenlijk toch wel wel fijn even, zo'n zee zonder geluid en golven . Die maken maar onrustig.



dinsdag 26 september 2023

God in Frankrijk

Het is geen reizen wanneer je met 120 kilometer per uur over de autosnelweg van Frankrijk scheert.  Het is het je verplaatsen in een geavanceerd stuk blik op wielen. 
Desondanks kan ik daar zeer van genieten. Ik zie graag de landschappen aan me voorbij trekken onder het genot van het beluisteren van eigen muziek dat op een passend volumeniveau door  goede speakers de auto tot een kleine studio maakt . 
Ruim 5 uren waren we vandaag onderweg om te arriveren  in een volgend verblijf - gister al gereserveerd- en wel een gîte bij een chateau, waar we ons - zo bleek al snel na aankomst -ons kasteelheer en kasteelvrouw konden wanen in een riant en smaakvol ingericht onderkomen.

In hoeveel onderkomens we in ons leven de nacht hebben doorgebracht weet ik niet . De meeste ben ik vergeten maar sommige verblijven vergeet je niet, en daar hoort deze waar we nu zitten vast ook bij. 

De omgeving is prikkelarm. Binnen loopafstand kun je hier paarden zien lopen in een weiland. Kippen. Je kunt zien hoe groen het is. We zagen ook twee kleine reetjes, We zagen het langzaam donker worden. En dat waren de directe externe prikkels. 
We hebben ons terras en ons verblijf. Ik zit nu buiten met de laptop. Het is een zoele nazomeravond Ik heb een goed glas witte wijn naast me staan. Ik zie achter een boom een bijna volle maan de kop opsteken om het chateau en ons verblijf in een feeëriek schijnsel te zetten. 
Hoe rijk kun je je voelen?
God in Frankrijk is er ook. We zagen hem net en hij groette ons. Enigszins jaloers
Maar we nodigen hem uit. Hij mag er bij komen..


maandag 25 september 2023

Attention! Blasé!

 In dromen ben ik standaard op zoek naar een locatie in vaak een andere stad, een ander land met zeer gebrekkige middelen of in abominabele omstandigheden. Mijn hersenen produceren s nachts beelden die bij een ander mens onrust zouden opwekken. Ik ben er aan gewend te dwalen. Ik wordt uitgerust wakker na een gemist tentamen in een vreemde stad in een gebouw waar ik de weg niet weet en met een auto die ik niet naar links kon sturen en met hinderpalen die er in het wegdek zijn neergezet.
Alles went.
Het leven op het platteland tussen schapen heeft nu zijn bekoring, maar er komt een dag dat je het geluid van  grazende schapen  niet meer uit kunt staan en de kleur groen je gaat vervelen. Zo jachtig zijn wij.
Gelukkig is het nu nog niet zo ver. 

Wanneer we er op uit trekken, een nieuw plaatsje gaan bekijken, zoals gister het stadje Pont Audemer, kunnen we ons wel eens betrappen op een milde vorm van blasé gedrag.  Eerdere stadjes waren dan qua stijl imposanter, leuker, schilderachtiger, authentieker of sfeervoller, terwijl op zich: pont Audemer is gewoon een mooi plaatsje.! Wat gaan we NOU krijgen!! Heel mooi. 
Kijk, het is geen Venetië
Maar je moet de St Pieterberg niet naast de Mont Blanc leggen. Nieuwe plaatsen moet je fris, blanco en onbedorven ingaan. 
Alles heeft zijn eigen schoonheid Halleluja.
Dat moeten we deze vakantie voor ogen houden. 


                                       Pont Audemer! De Moeite Waard!


zondag 24 september 2023

vakantie, dag 1: Naar Normandië

Zo rijdend langs de westkust van Frankrijk valt het me op hoeveel we er allemaal al van gezien hebben en hoeveel we al kennen. Francofielen als we zijn. Waar zijn we NIET geweest!? Het is eigenaardig dat het plaatsje dat we morgen gaan zien tot op heden aan onze aandacht is ontsnapt.

Vanmiddag zijn we vertrokken.  Kamers gestofzuigd? Vuilnisbakken geleegd? Planten water gegeven? Ramen dicht? Vloertjes gedweild? Banden op spanning gebracht? Alles ingepakt? Bederfelijke waar weggegooid? 
Volgens mij hebben we alles bij ons wat we nodig hebben , En alles wat we niet bij ons hebben? wie maalt er om!!? Ik niet. 
Wat hadden we niet bij ons? ( en dat was wel een missertje!) : Een 'milieu vignet!', Dat is een sticker die je op je op je auto moet plakken en waarmee je ook toegang hebt met de auto tot grotere steden in Frankrijk en Spanje Zo'n ding kun je nergens kopen en moet per se online aangevraagd worden. Het duurt dan zo'n dag of 10 voordat je die thuis hebt, maar je kunt wel binnen twee dagen online een bevestiging krijgen van de aanvraag en samen met de factuur een bewijs krijgen DAT je hem hebt aangevraagd. Dat moet je dan uitprinten en op je dashboard achter de voorruit van de auto leggen. Kind kan de was doen. Aanvragen, Afwachten, Printer regelen. Hoe moeilijk kan het zijn. Maar we hebben vakantie en dus heerlijk alle tijd...
Verder vergeten: ( dat tot dusver is opgemerkt.) Een plastic voorraadpot voor koffie), en een rol keukenpapier, kwamen we later nog achter..

A LA CAMPAGNE
Dat kun je wel zeggen. Nauwelijks nog maar van de snelweg af ( wat was het lekker doorrijden- zeer rustig op de weg en maximumsnelheden waar ze in Nederland een puntje aan kunnen zuigen) en daar sloegen we in Normandië mevrouw Google volgend smalle paden in tussen veel groen. Onderweg was de accommodatie geregeld door mijn uitstekende bijrijder en vrouw. Een landelijk huisje zou het zijn en dat WAS het ook. 
We parkeerden de auto in het  avondlicht en we werden met gejuich ontvangen. Blatende schapen waren het. Ik heb nooit geweten dat er zo iets bestond als enthousiast blaten - ik had er ook nog nooit zo over nagedacht moet ik eerlijk zeggen. Maar het was dat ze hun pootjes niet enthousiast in de lucht kunnen gooien maar anders hadden ze het zeker gedaan!
Ook veel kippen liepen er rond. Ik zag een ezel.
We voelden ons meteen goed in het landelijk onderkomen. Een prikkelarme en ontspannende omgeving waar je gewoon rustig kan ademhalen. Leuk keukentje. Behalve de geluiden van blatende schapen vogelgeluiden en de geluiden die we zelf produceerden was het er heerlijk stil. Hoe landelijk kan een kopje klinken dat op het aanrecht wordt neergezet, Een bord dat uit de kast wordt gepakt. Het pruttelen van een koffiezetapparaat. 
Het bracht een natuurlijk ontspannen avond. Met nog even een spelletje aan de kleine keukentafel, een warme douche en bijtijds naar bed.

De ochtend bracht meer zalige rust. Ochtendlicht . Uit het raam zie ik de bedauwde velden met daarin enkele haastige kippen en een dampend rund. De dag gaat beginnen maar er begint niets nieuws. Behalve dat de ochtend zich langzaam uitrekt.





vrijdag 22 september 2023

dat heb ik weer natuurlijk

Zul je net zien:

Gaston aan de deur 

en de kernbom valt

..daar sta je dan met je koffertje

                              

                                               Lousche

donderdag 21 september 2023

alles gaat voorbij

Verderop staan meedogenloze monsters paraat
Eigenwijze sprieten schieten op tussen scheefliggend plaveisel.
Achter onbewoonbaar verklaarde huizen staan roestige staketsels. 
Houten schotten waar ramen zaten
Een schuifelend geluid doet me omkijken
Slordig neergezette hekken. 
Er ligt wat ooit een kastje was, een vuilniszak, een modderplas. 
Naast een bladderdeur heeft  een naamplaatje gehangen. Dat huis was 
ooit....
Daarbinnen werd ooit liefgehad en zette ze als ze thuiskwam altijd de thermostaat op 21.                   

Evolution of Dance by Years


..dit loopt tot 2000. Leuk om te zien en een feestje van herkenning voor de ouderen onder ons, 

maandag 18 september 2023

Solomun - Kackvogel (music video)

zonder titel

Als een repeterend liedje in een slapeloze nacht
Nu ik niet langer op je wacht
Niet moedeloos, niet somber
want ik weet dat je er bent

Het geheugen toetst me en doet me 
ontwaken uit een dromerige mijmering
Zo, maar soms ook anders
begint een nieuwe maandag

Beneveld komt weer langzaam het beeld van je lippen naar boven
En je ogen, je haren je benen
Mijn God, wat als ik niet kan weten, niet kan vergeten
Dan dat alles een droom, een niet
Alleen het gevoel
als een repeterend liedje in een slapeloze nacht

Meisje aan zee

 De mooiste schelpen die je vond liet je liggen bij de vloedlijn
Je ogen glommen het licht van water
en onder je voeten kletste en spatte een uitloper van zee
Je richtte je blik op de lijn tussen water en lucht
Als ik daar eens op zou kunnen balanceren dacht je

Achter je werden indrukken gewist.
Jij keek niet terug. Je genoot van een kalme luchtstroom die de warmte van de zon over je gezicht legde
Overweldigende ruimte vulde je kleine lichaam en je adem blies je dankbaar terug
De wereld zette zich onder je voeten in beweging. Je liet hem dansen als een ballerina, een circusartiest.
 


nog even

Gordijnen voor een herinnering
kleuren van roze tot mauve
Een kier daglicht op de stoel met daarop de kleren die je er nog niet lang geleden
van een afstandje op hebt geworpen
Voor je in bed stapte. Warm en moe.
De regelmaat van je ademhaling stelt me meer gerust dan het tikken van de klok beneden in de kamer.
Geluiden van buiten storen.
Het mag nog duren voor ik me mengen moet. Even nog
Vlieg maar vliegtuig
Kras maar kraai
Ik sluit de wereld achter ramen en onder dekbedovertrek met vertrouwde lavendelgeur
De regelmaat van je ademhaling is me liever dan het tikken van de klok

als ik..

Als ik op gehoor zou kunnen vliegen
Dan zong ik wat voor jou
in je eigen taal

zondag 17 september 2023

Muizenissen

De tonen van je gedachten.
Even een dromerige oogopslag voor je weer terugvalt
Een restje lippenstift op een half geopende mond

Aan het bed hangt een houten knaap met een nieuw masker voor het komend ritueel

'Stronteigenwijs' zeg je in je droom. Je praat in je slaap en ik hoor
'wanneer was het ook alweer?'
De nachten zijn onrustig als de dagen
Kon ik je dromen vangen in een vlindernet
dan zouden ze door de mazen glippen en donker wemelen
in deze kamer waarin laatst een bezoeker opmerkte dat het hier dus gebeurde

Hoog boven ronkt een toestel van de KLM met een klootzak aan boord die een stewardess de les wil lezen

De vleermuizen zijn vertrokken en je kruipt in je slaap zacht tegen me aan

Ochtend

De ochtend is op tijd
Licht bestrijkt de daken
Er kwispelt een poedel; aan een lijn zit zijn baas. Met een lome tred 
heeft hij zich van zolder naar beneden gezet om zich
uit te laten waaien met plastic zakjes in een spijkerbroek
De supermarkt is donker , nog de ogen toe en doof voor dauw
De lantaarns langs de weg staan keurig in de houding in stoïcijnse verwachting.

Daar bromt een fiets, de poedel draait en trekt
Schaduwen onthullen de wijk waarin hij woont en hij denkt aan de haan die in een ander land de dag inluidt
Weemoed komt net als de waterige zon

De ochtend is niet op tijd,
maar voor hem merkt hij 
veel te laat

dinsdag 8 augustus 2023

maar dood zijn wil je niet

 Ik word binnenkort 65. Dan hoor je definitief bij 'de ouderen' En, uitzonderingen en jubelverhalen daargelaten ( mijn opa is 92 en die kan nog ALLES!!) ervaar ik dat vaak niet als plezierig. Dat ouder worden. 
In deze tijd die zich katalyserend naar het armageddon spoed zou je zeggen dat je beter ouder kunt zijn dan jong. Immers, de ouderen hebben al een tijdsgewricht ( en wat voor één!) achter de rug. Maar hoe is dat voor de jongeren?

Ouder worden zoals ik ouder word ervaar ik in mijn minder energieke periodes, die steeds talrijker worden als  fysieke en mentale teloorgang. Weemoed steekt zijn kop steeds hoger op. 
De stekker past in steeds minder stopcontacten, 
In mijn somberste periodes voelt het als aan de kant staan en getolereerd worden. 
Ik bevind me in de pillengeneratie, zeg ik soms half schertsend. Het leven ligt niet langer voor me. Ik ben wel voornemens het op zo een prettig mogelijke manier af te maken. 
Mooi sierlijk streepje er onder 
*
Gelukkig strijkt de vogel uit Pandora's doos af en toe op mijn  schouder en doet er een hoopje waarmee je weer even vooruit kunt 
Mijn kinderen worden 100, je zult het nèt zien. Ik moet me geen zorgen maken.

Zo spreekt  mijn ongevaarlijke en positievere andere ik.
Iedereen is schizofreen die niet verstard is. 
Het is mijn optimistische tegenhanger die kijkt wat nog wèl kan in mijn aankomende pensionado-vrijheid. Ik mag me gelukkig prijzen, want 
tenslotte ben ik nog niet lichamelijk hulpbehoevend. Hoeveel plannen kan ik nog maken!!! en ik kan er nog veel van verwezenlijken ook, als het een beetje meezit!

Gewoon maar niet zeuren dus, want ik kan nog alles. Bijbenen met jongere generaties moet je alleen gewoon niet willen.