Opgevangen in de catacomben van het Binnenhof:
Waar zou U hem willen hebben meneer?
- “Doet U die oranje dan maar. 1 Doofpot graag”
Prima…wáár gaat die beerput precies over?.
Opgevangen in de catacomben van het Binnenhof:
Waar zou U hem willen hebben meneer?
- “Doet U die oranje dan maar. 1 Doofpot graag”
Prima…wáár gaat die beerput precies over?.
Toverwoordje hoor, in de jaren 70: ‘privacy’. Daar kwam je een eind mee. Plannen kon je ermee dwarsbomen. Camerabewaking op straat, het aftappen van de telefoon, het je het hemd van je lijf laten vragen in ênquetes, het kon allemaal geen waar zijn, want dan kwam de privacy in het geding.
Waarom Picasso me iets doet?
Ik kende eerst de schilderijen, en ik vond ze gedurende de afgelopen jaren steeds mooier, steeds sprekender worden.
Ik weet niet wat het is. De man vind ik intrigerend. Om te zien. Als jongen een mooie jongen. Ooit zag ik wel een documentaire over hem, maar dat is lang geleden. Ik herinner me niet zijn bewegingen, zijn stem..ik zag alleen zijn schilderijen, en wat foto’s.
Het is mijn favoriete schilder. Ik zou graag een paar Picasso’s aan de muur hebben hangen. Of, vooruit: reproducties. Op mijn computer bij ‘mijn favoriete afbeeldingen’ staan een aantal afbeeldingen van Pablo. Ik deel ze hier even.
Al eerder op dit blog kon je hem tegen komen. Ik bewonder hem al jaren.
Net bekeek ik YouTube. Ik vond veel bewegend beeld, een biografie in 9 delen, nummers ( o.a van John Cale, David Bowie en Jonathan Richie) gewijd aan de kunstenaar. Ik zag een gedreven man, meer macho dan ik had vermoed, een liefhebber van stierenvechten, een liefhebber van vrouwen, met ogen die opnemen, die zien. Ik zag een groot kunstenaar.
Zelf schreef hij over het begrijpen van zijn schilderijen ( selecteer de zwarte ruimte hier onder):
"Everyone wants to understand art. Why don't we try to understand the song of a bird? Why do we love the night, the flowers, everything around us, without trying to understand them? But in the case of a painting, people think they have to understand. If only they would realize above all that an artist works of necessity, that he himself is only an insignificant part of the world, and that no more importance should be attached to him than to plenty of other things which please us in the world though we can't explain them; people who try to explain pictures are usually barking up the wrong tree."
-- Picasso
Mussolini wist het al
Brits onderzoek onthult:
"Vrouwen vinden mannen met opgerichte hoofden aantrekkelijker.
Mannen vinden vrouwen met licht gebogen hoofd aantrekkelijker."
Dus: met opgericht hoofd de wereld in! Als je tenminste nog mee wil tellen!
En ik krijg advies:
“..Nou morgen niet TE hoog gaan kijken, want dat is het ook niet helemaal!. Mannen die naar het plafond kijken worden, meen ik ( maar ik heb geen universitair geschoold team achter me staan) ervaren als enigszins wereldvreemd, met licht autistische trekjes.
Gewoon, even die oud Germaanse posters er weer eens bij halen en dan de vastberaden blik oefenen. Starend naar iets in de verte. Ook al is er niets te zien dan de border van de voortuin,of het huis van de overbuurman. De blik in de verte doet het hem altijd wel. Geeft een zekere interessantie. Belangrijk is echter wel dit juist te doceren. Een man die voorturend in de verte staart gaat voor de vrouw op den duur vervelen.
Je moet haar ook zo nu en dan aankijken, en je vastberaden blik laten overvloeien naar een milde.
Man……ze smelten”
Er zitten meer dan 30 Chileense mijnwerkers 700 meter onder de grond ingesloten. Ze hebben geen contact met de buitenwereld. ‘Zouden ze denken dat we dood zijn?’
Dan, na twee weken is er, in de verte, teken van leven. Ze komen te weten dat op de aarde boven hun bekend is dat ze er zijn, dat ze leven, en dat er een reddingsoperatie gaat starten. De mijnwerkers krijgen te horen dat ze er over ongeveer vier maanden uit kunnen.
Gelukkig voor de Chilenen ging het sneller. Na nog geen twee-en-een halve maand konden ze naar boven getakeld worden. Over heel de wereld zijn de beelden te zien geweest.
Op de radio hoor ik een dag later nieuws. Één van de geredde mensen had gezegd dat de eerste weken een nachtmerrie voor hem waren.
Één! De eerste weken!
De rest dan? Vonden die het allemaal wel te doen? Of krijgen we straks in de romans, de films, de musical te zien en te horen, dat het voor de anderen toch ook niet helemaal mee viel?
Vooralsnog:
’t Zijn verdomme geen watjes, die Chileense mijnwerkers.
Of ze geen homo geworden zijn, weet ik niet. Maar watjes…nee.
Eten is mijn hobby, hoe meer gangen een dis heeft, hoe beter. De uitdrukking: ‘aan de gang gaan’ heeft voor mij dan ook associaties met de warme maaltijd.
Maar het nadeel kan natuurlijk niet uitblijven. Het nadeel van de bollende buik, de spijkerbroek waarboven de vetrollen uitpuilen, en het te strakke t-shirt. Ze maken dat je er als een rollade bijloopt. Ook in de ogen van je partner. Het licht gaat immers’s avonds gauw uit in de slaapkamer, tegenwoordig.
Nu heb ik een roeimachine gekocht, waarmee ik verschillende spiergroepen kan trainen, en waarmee ik wat overtollig vet hoop kwijt te raken, en ik heb me voorgenomen weer eens vaker te gaan zwemmen. Dat is goed voor me (zolang er geen chloorwater in mijn mond komt, want daar krijg ik kiespijn van – als je nog iemand kent die dat heeft, laat me weten) Ik weet dat ik me lekker verkwikt kan voelen na een paar baantjes zwemmen. Gezond is het in ieder geval.
Blokjes zullen het niet meer worden, maar de kwabben en de rollen dienen niet verder in omvang toe te nemen. Het overgewicht te lijf! Ik ga er tegen ten strijde trekken! Roeien! Zwemmen! En wie weet, blijft dan het licht in de slaapkamer ook straks weer wat langer aan.
Hierboven wat zwemfoto’s voor mezelf als reminder. Dat het niet alleen bij voornemens blijft. Dat roeien, en dat sporten in het water….en wie weet..wordt het nog wel eens toonbaar allemaal.
In de krant, in de media, verschijnen dagelijks verhalen over daden van mensen, die kinderen misbruikt hebben, of die hun familie om het leven hebben gebracht. Er is te lezen dat er iemand was die in het wilde weg om zich heen is gaan schieten, of over een groepje mannen die anderen hebben opgesloten om ze uiteindelijk met messteken om het leven te brengen. Afin, gruwelverhalen te over. Vandaag ook weer, een jongen die op een verlaten industrieterrein in een container is opgesloten door een stel jongens, en daar vervolgens achtergelaten. De jongen is dood nu.
Met uitzondering van dit laatste voorval lees ik de gruweldingen niet. Ik heb er niets aan. Het is niet bevorderlijk voor mijn stemming, mijn wereldbeeld, mijn kennis van zaken. Ik schiet er niks mee op om het allemaal te weten.
Te weten dat er mensen zijn die gruwelijkheden uithalen is genoeg. Ik ben geïnteresseerd in beleid rondom gewetenloze randdebielen, maar ik hoef geen details van wat en hoe precies. Waar het bloed precies zat, waar de vrouw precies gestoken is, hoe vaak ze is verkracht met wat voor voorwerp. Hoe ze heeft gesmeekt, en hoe ze heeft geleden.
Ik hoef het niet te weten.
Ik las van Timo, de jongen in de container. En Het maakte me misselijk. Opkomende misselijkheid. Kotsen moet ik ervan. Van de daden, en de berichten daarover.
Lijkt me een gezonde reactie.
Maar die hoef ik niet elke morgen op te zoeken, en elke avond.De kalk dreigde van het plafond los te laten, toen ’s middags een dierlijk, woest gegrom de vogels in de omgeving verjoeg. Het geluid kwam uit het huis van Gert. Een hoekwoning in een woonwijk. Wanneer we in een van de slaapkamers boven binnen zoomen, zien we Gert dan ook met een vuurrood hoofd van inspanning verbeten op zijn knieën bezig. ; hij helt ruggemergtergend naar voren. Hij heeft een schroevendraaier in zijn rechterhand en probeert ergens kennelijk een schroef in te draaien op een plek waar hij er eigenlijk niet bij kan.
In de kamer zien we veel houtwerk, schroeven, karton, en Gerts laatste werk, een driedeurs linnenkast met ladenblok van Leen Bakker. Gert had het altijd al een vreselijk goedkope naam gevonden, waar enkel rotzooi vandaan kon komen: Leen Bakker. Een artiest die onder die naam optreedt zal ook nooit internationaal doorbreken. Die zal blijven steken op het niveau Henk Wijngaard.
Een kast van Leen Bakker is vragen om moeilijkheden. Maar toch…de kast zag er mooi uit en zijn dochter vond het een hele mooie. Berkenhout. Die wilde ze hebben, en kom, het meubel zag er toch solide uit? Kopen dan maar. voordat je wéér de hele middag kwijt bent met het kijken naar kasten in andere zaken. Ze hadden zich al georienteerd.
Kasten hebben namen. Kun je tegen je vrienden zeggen dat je een ‘Milaan’ hebt gekocht. Klinkt beter als ‘driedeurslinnenkast'
‘Milaán’ had gaandeweg voor Gert dezelfde betekenis gekregen als het woord ‘ Verdomme’ Zes uur lang was hij er op bezig geweest. Met geduld en een voor Gert ongekend hoog Zen gehalte. Hij had de gebruiksaanwijzing braaf gevolgd en goed de tekeningen bestudeerd. Langzaam had de kast dan ook zijn vorm gekregen, en stiekem had Gert in zijn buik een ‘YES!’gevoel ervaren, dat hij natuurlijk ogenblikkelijk wegstopte. Niet juichen voordat de kast rechtop staat. De Milano moest nog vanuit zijn liggende positie in een rechtopstaande geholpen worden.
Gert durfde niet te denken dat de kast zo hoog zou zijn dat het onmogelijk werd het ding in zijn staande positie te krijgen. Dat de bovenrand dan klem tegen het plafond zou komen te zitten. Hij moest er niet aan denken.
In zijn hoofd klonk tromgeroffel toen hij met veel kracht en beleid ( ‘dat moet je toch niet alleen doen!!’hoorde hij zijn vrouw vermanend en verontwaardigd door het geroffel heen zeggen) de kast in zijn staande positie wist te krijgen. Wouw! Dat zag er goed uit.
Nou, de deuren er nog in, en klaar is Kees.
Maar je voelt hem al. Gert zou Gert niet zijn…..
*
De volgende dag kon men Gert bezig zien om de Milano enigszins te demonteren, want er moest een fout in de constructie zitten. De deuren van de kast wilden namelijk niet goed dicht. Ze overlapten elkaar, en klemden elkaar af. Met stelschroefjes aan de scharnieren viel dit niet te verhelpen. Niet door Gert tenminste.
Ook de laatjes stonden iets scheef ten opzichte van elkaar.
Gert besloot de circa 50 spijkertjes van de kartonnen achterwand voorzichtig uit het hout te wippen, zodanig dat de achterwand niet beschadigde, teneinde een correctie in de constructie van de Milano te kunnen toepassen. Dan zouden de kastdeuren straks wel kunnen sluiten. Netjes, zoals het hoort.
En zo zoomen we weer langzaam uit van de slaapkamer, het hoekhuis, de woonwijk, en we voelen de wind door onze haren, en we laten Gert begaan
Het laatste bericht is dat er nog 1 deur klemt, en dat er gaandeweg gereedschap aan te pas is gekomen, die niet in het constructieboekje zijn te vinden: een vijl, een zaag, een hamer…
In onze gemeente gaan ze nu ook de containers controleren.
De laatste grammetjes privacy worden van onder uit de pot geschraapt. Het meeste hebben we er zelf al uit gehaald en het op straat gegooid. Op de digitale snelweg. Op het padje van het social network ligt een boel privacy ( een verduveld handig informatietooltje voor je aspirant werkger) En de rest is in beslag genomen door de overheid en de vrije-markt economie.
They know where you are, they know who your friends are, they know what you buy, they know where you go to, they know what you like, and, they know what you think.
Er worden electronische chips in onze containers geplaatst. Dus kunnen we binnenkort vermanende brieven van de gemeente verwachten over het aantreffen van een stuk plastic in onze groente-en fruitcontainer, vergezeld van de richtlijnen, en een waarschuwing dat bij herhaling sancties zullen moeten worden genomen.
Papoea Nieuw Guinea lokt meer en meer als emigratiegebied. Ik heb nix te verbergen, maar ik voel me onveilig, want wie controleerd mij? En wie GAAN dat doen? En hoe worden die gegevens gebruikt? Ik zal daar weinig over te zeggen hebben
Mijnlandje van melk en honing is niet meer mijn Nederland.
Big Brother is ruling us.
Leer te luisteren
naar het ruisen van de wind,
naar de hartslag van de seconde.
Word weer een kind
dat zich door het leven
laat verassen.
*
Drukpa Rinpoche
Niks aan de hand hoor, gelukkig, maar slordig is het wel. Het werpt zeker levensgrote vraagtekens op. In Amerika stappen twee verdachten op een vliegtuig naar Schiphol. Hun tassen gingen al eerder mee met een ander vliegtuig.
De tassen bleken verdacht - het vliegtuig werd teruggehaald. Daarna konden de mannen alsnog met een ander toestel mee naar Schiphol. Daar werden ze gearresteerd..
Wat te denken: Heeft iemand verzonnen dat die terroristen zonder hun bagage toch niets konden uithalen?
Hun vlucht had een onduidelijk vluchtschema. Laat zien, ik wil het weten.
Ze zijn wel zorgvuldig met wat er binnenkomt in de United States. Dagen vantevoren begint het formulierencircus al, gevolgd door uitgebreide contôles bij de Gates.
Ik lees in De Stem on line:
“De twee mannen, Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi (48) en Hezam al-Murisi (37), wekten in de VS al argwaan door hun vreemde bagage en onduidelijk vliegschema. In die bagage zaten een mobiele telefoon vastgetapet aan een medicijnfles, plus enkele aan elkaar vastgetapete horloges, een stanleymes, drie grote messen en een lege shampoofles.
Volgens de Jemenieten is dat hun cultuur.”
Natuurlijk. Dat doen ze toch allemaal?! Wist je dat niet? Als de mobiele telefoon gaat hebben ze zo meteen hun medicijnen bij de hand. Voor het hart waarschijnlijk. Als het een beroerd telefoontje is ofzo. Met een stanleymes, of als het moeilijk gaat met een groter mes, snijd je dan de tape af en neem je je pilletje.
Ik doe dat ook hoor, als ik met het vliegtuig ga. Een paar kookwekkers om mijn mineraalwater…heel normaal.
Waarom zou je het nog onderzoeken eigelijk?
Een Britse vrouw is uit haar coma ontwaakt toen haar man haar om een kusje vroeg. Voor het gezicht van de verbijsterende artsen reageerde de vrouw op de vraag van haar echtgenoot.
Radeloos
De vrouw had kort na de geboorte van haar zoontje een hartaanval gekregen en was in coma geraakt. Twee weken lang zat haar man radeloos aan bed. Alles had hij al geprobeerd. Van haar lievelingsmuziek afspelen tot geluidjes van haar baby laten horen. Ook had haar dochtertje al verschillende noodoproepen als 'mama wordt alsjeblieft wakker' aan haar bed gebracht.
Kusje
Echtgenoot Andrew Ray wist niet meer wat hij moest doen en zei uiteindelijk wanhopig: "Emma, geef me alsjeblieft een kus". Voor het oog van de verbijsterde dokters draaide de vrouw haar hoofd om tuitte haar lippen en gaf een kusje op de mond van haar man, zo schrijft de Daily Mail.
Inmiddels, ruim twee jaar verder, is moeder Emma nog lang niet hersteld en heeft ze nog een lange revalidatieweg te gaan. De familie is echter heel blij dat ze zo snel is bijgekomen. (tlg/mvl)
Davincini: kan me dat voorstellen. Ik zou het denk ik al de eerste dag hebben geprobeerd.
Wie hij ook is, Roger Moore, Sean Connery , Pierce Brosnan of iemand anders, het is een held. Eén die nergens voor terugdeinst. Een knappe, coole verschijning, gentleman and womanizer.
Niet in ‘Live and let Die’, niet in ‘Dr No’, ‘The Spy who loved me’ , ‘Octopussy’ of ‘You only live twice’ , nog in enig andere Bond film is de creatie van Ian Flemmings naar het toilet gegaan, teneinde daar zijn behoefte te doen. 007 deed zulke dingen niet. Hoorde die dingen ook niet te doen. Dat strookte allemaal niet met zijn image. James Bond een schijtert, kom nou!
Vanmorgen dacht ik aan deze geheim agent, toen ik gehurkt boven een ludiek Frans toiletgat hing, zonder handvat waaraan je je vast zou kunnen houden. Anderhalve meter van een zichzelf scherende man. Wij zagen elkaar niet, maar konden elkaar wel horen.
Zou het James Bond ooit kunnen overkomen dat hij zich na de toiletgang wilde verschonen en dat papier daartoe in de ruimte ontbrak?
Ik denk het niet.
James zou onmiddellijk na het openen van de toiletdeur al hebben waargenomen dat het toiletpapier op was, en ook zou hij de eventueel verborgen camera en microfoon hebben gelokaliseerd .
007 zou het van tevoren hebben gezien. Want zo is hij.
En zo niet, dan zou hij cool de scherende man waarschijnlijk aanspreken: “Is there any chance that you can help me dear fellow?
Maar we zullen het niet meemaken. James Bond laat zich immers niet zien op een camping. Die loopt vanuit zijn juccuzi met een witte ochtendjas in een verwarmd vijfsterrenappartement naar zijn driepersoonsbed met daarin een lekkere geile del. Hij bestelt in het voorbijgaan even hoffelijk een fles van de allerbeste champagne bij de roomservice, die hem bij aankomst weer slaapverwekkend voorspelbaar gaan aanvallen. Want het is de roomservice niet die de champagne komt bezorgen! Het is de vijand! Oh ja! Natuuuurlijk. Afin, we kennen het.
Ook spannend, maar toch anders.
Het heeft niet de thrill dat een campingtoilet brengen kan, dat hij daar ’s nachts naar toe moet. En waar het licht het maar 30 seconden doet. Hij maakt het niet mee dat hij zonder toiletpapier op het toilet zit. Dat hij in het donker onder een koude douche staat te drukken op een knop. Over een bemodderde camping loopt, waar hij scheerlijnen en haringen in het duister moet zien te ontwijken.
Nee, dat vermijdt die gentleman Bond. Watje!
In Nepal zouden we bij wijze van spreke een Sherpa nodig hebben voor al onze apparatuur. Eigenlijk voor al de accessoires..
Immers, wat hebben we allemaal meegesleept naar onze vakantiestek?: Goan heeft de Nintendo DS bij zich – met een extra spelletje, en een oplader, en een mobieltje – met oplader. Ook heeft hij zijn gameboy meegenomen, met, je raad het al, een oplader.
Amber heeft haar GSM bij zich – met oplader, en haar digitale fototoestelletje – met oplader.
Ingrid heeft ook haar fototoestel bij zich. Hierin zitten oplaadbare batterijen, die van tijd tot tijd, de naam zegt het al, opnieuw opgeladen moeten worden met een speciale oplader. En natuurlijk heeft zij haar eigen mobiel, met oplader.
En ik heb een laptop bij me, met oplader, een mobiel, met oplader, en een fototoestel, met oplader. De digitale fototoestellen kunnen allemaal met USB snoertjes op de laptop aangesloten worden.
Al die opladers zoeken in onze kleine caravan een stopcontact waarin ze gestoken kunnen worden, teneinde hun taak te kunnen doen. En geen 1 snoertje is hetzelfde. Ze hebben nèt allemaal IETS andere in- en uitgangetjes...
Dus, het is elke keer zoeken geblazen, tussen een wirwar van adapters en snoertjes. Is deze van mij? of deze? Waarom geen 1 UNIVERSELE oplader voor alle apparaten??? HET KAN WEL!!! Weten ze dan niet dat wij hier verstrikt zitten tussen snoeren? Vrije marktwerking zeker hè?! Geef me m’n mitrailleur!!NU! . Laat ons een eind maken aan het Vrije Kapitalisme! Kom op Socialisten, PAK ZE Want die UNIVERSELE OPLADERS, die zijn er al lang! Die liggen op de plank voor 2014! Voor de sukkels die nu nog ingesnoerd zitten zoals ik. Die bezig zijn om hun snoeren te stickeren om niet helemaal krankjorum te worden!
AAAAARGGGH!
Wat doet een mens op vakantie in Limoges?
Geen flauw idee.
Er uit zijn, denk ik. Je bent er eens uit. Uit de sleur. Uit het gewone doen.
Je zou evenzogoed naar Lutjebroek of Sas van Gent kunnen gaan.
Daar ben je er ook uit.
Als je die frisse wind maar door het hoofd voelt gaan. Je gedachten niet bij thuis zijn, bij de plinten, het schilderwerk, de droger en de vaatwasmachine.
En als je maar niet al te veel afspraken hebt. Van zo laat hier en zo laat ginder, en van snel snel snel, anders halen we het niet.
Kortom: Dat je kan relaxen, en niet onrustig heen en weer schuifelt. Gewoon even er uit!
Dat moet de gedachte wel zijn, als je naar Limoges op vakantie gaat, want anders…? .
Anderen willen juist in de vakantie zo veel mogelijk doen! Die gaan naar andere plaatsen als Limoges. Die relaxen denk ik thuis al veel ofzo, en die gaan dan op DOE- vakantie. Klinkt voor mij afschuwelijk, maar er zijn mensen die daar op intekenen.
Ik houd er van om op vakantie dingen te doen, terrasje pikken, wandelingetje maken, uitstapjes maken, wat tafeltennissen, voetballen, badmintonnen of zwemmen met de kinderen, dus, misschien heb ik stiekem eigenlijk zelf ook wel een DOE- vakantie, maar ik NOEM het niet zo. Op een DOE vakantie, zo klinkt het, mag je jezelf geen rust gunnen, ben je een paar maal daags door inspanning bezweet, of heb je werkelijk ALLES gezien van de omgeving
( het verbaasd me overigens dat Nederlanders in het buitenland zo een brede interesse hebben, of veinzen te hebben. Kijk ze daar toch eens fronsend rondlopen in ‘Chateau Damberduie waar graaf Willem van Aubeaken zijn Angelsaksische achternicht nog ooit heeft uitgehuwd aan Hertog Wilholm van Alsace, en daarmee het bestuur van enkele Angelsaksische koloniën in handen kreeg, zeer tegen de zin van de streng Orthodoxe kardinaal Von Keinkinder die beschuldigd werd van intrigante activiteiten aan het hof met de overduidelijke bedoeling van Aubeaken zwart te maken,en als koppelaar uitermate ongeschikt…..’ De bezoekers kijken rond in het Chateau en ze denken misschien: Tsjonge , dat waren nog eens tijden’. Dat cultuurhistorische bladeren in geschiedenissen van tot dusver volslagen onbekende buitenlanders is een merkwaardig fenomeen. Ik geloof niet dat het gros werkelijk geïnteresseerd is, eerlijk gezegd. Het is me namelijk wel vaker opgevallen dat als je mensen er later naar vraagt, ze vaak geen idee meer hebben wat ze nu hebben gezien. ‘Heb je nog leuke tips voor een uitstapje?’vraag je dan. En dan hoor je dat verderop nog ‘een-of ander chateau’ staat, waar het wel aardig is. Mooie tuin erbij, niet teveel entree. De meeste mensen die in Chateau van Damberbuie rondlopen met hun korte broeken en hun camera’s, bladerend in de brochure, denken, althans dat is – voor mij- waarschijnlijker: ‘ nog een kwartiertje, en dan ga ik weer naar de camping – hebben we dit ook weer gehad. Die reisgidsen ook altijd met die idiote ideeën voor uitstapjes!!’ Maar dit terzijde)
Op een DOE vakantie doen menschen de gekste dingen. Vroeg op en vroeg naar bed om de volgende dag weer fit te zijn, want bovenal is een ‘DOE-VAKANTIE’ natuurlijk een sportieve vakantie! Een caravan vol trainingspakken en uitrusting voor de te genieten sport. Oók mooi….ze worden vaak wat minder oud, die uitslovers, maar goed, mij zul je er niet over horen. Een beetje jammer dat ik voor alle blessures van al die gelegenheidssportievelingen een hogere ziektekostenpremie moet gaan betalen en zij zitten te zeuren dat zij dat moeten doen als ik een shaggie op wil steken, maar goed. Vrijheid, blijheid. Waarom zou een uitslover geen uitslover mogen zijn als hij dat wil?
Ach vakanties,ieder op zijn eigen manier hoor. Iedereen is weer anders. Iedereen origineel. Strandvakanties, trekvakanties, cultuurvakanties, stedentrips, kajakken, deltavliegen, noem maar op. Overal zijn weer mensen voor.
Het is wel fijn als er bij vakantie sprake is van voorpret. Je moet naar een vakantie uit kunnen zien, er naartoe kunnen leven. Je moet er echt ZIN in hebben! Zeker met een DOE-Vakantie is dat zo. Daar moet je niet tegenop gaan zien.
De voorpret vasthouden kan een opgave zijn. Bijvoorbeeld als de airco van je auto het begeeft vlak voor vertrek, en je remlicht het niet doet. Of als de weersverwachtingen minder gunstig uitpakken, of als je niemand kunt regelen voor de planten, of het pakken van je vakantiespullen niet soepel verloopt omdat alles niet op zijn plaats ligt. Dit zijn dingetjes die iedereen heeft en die je er vrolijk bij moet nemen. Wees blij! Je gaat op vakantie! Er is niemand ziek,er gaat niemand dood. Niet zeuren, wegwezen!
En je hoeft niet naar Limoges, of Lutjebroek, of op een DOE-Vakantie. Je kunt gaan waar je wilt, en doen wat je wilt. In principe…
In principe ja. Want we moeten wel rekening houden met wie er allemaal meegaan natuurlijk. Want vier mensen willen misschien wel alle vier wat anders, en iedereen moet op vakantie wel aan zijn trekken komen.
Dus jij wilt naar de bergen? Leuk idee! En jij? De zee? En jij veel uitstapjes? En jij juist niet??, Jij wilt lekker hangen met een goed boek in een hangmat?OK …Uit al deze wensen en uitlatingen probeer je daar een vakantie bij te zoeken. En omdat ieder wat anders wil, passen daar vaak verschillende locaties bij. Er moet gereden worden van rustige naar drukkere camping. Van zee naar bergen. Naar warmer weer, naar een festival. Maar goed, iedereen zijn vakantie…en pappa ook,
die mag rijden, vind ie leuk….
De campingwereld waarin ik nu zit is de wereld van de massacamping. De massa-camping is een dorp waar het allemaal gebeurd, en waar je dus niet af hoeft. Er zijn veel voorzieningen, en er worden activiteiten georganiseerd. Je kunt er eten en drinken, je levensartikelen kopen, en er is genoeg te zien. Soms zie je meer OP een camping, dan daarbuiten. Voor de liefhebber van toeristenuitjes is tochtjes maken in dat opzicht overbodig geworden. Je krijgt hier gratis een kijkje achter de schermen.
Kijk, je kunt naar de boulevard, waar mensen shoppen en flaneren, en zich zó vertonen, zoals ze zich graag wíllen vertonen. Of je kunt op de massacamping blijven om het hele proces te zien dat er aan vooraf gaat. Is dat laatste niet veel interessanter? Je hoeft dus niet weg, en bovendien: Vanaf de camping is er zicht op bergen in de omgeving, en er is een meertje, en wat riviertjes, dus…Tochtjes maken is dan niet meer nodig.
Zo zouden toeristen kunnen denken.
Er is genoeg te zien. Voor wat mij betreft: meer dan ik WIL zien op een gegeven moment. Ik houd meer van rust en ongerepte natuur. Voor wie dit blog regelmatig bezoekt zal dat geen nieuws zijn. Zij zullen mijn kijk op de menschheid kennen, de naargeestigheid, de kleinzieligheid, het egoïsme, het inconsequente, het hulpeloze, het ronddolende, en al het andere wat onze soort zo fantastisch maakt.
Vanmorgen wandelde ik op ‘packing- hour’ over het terrein. Het is ongepast om de vergelijking met een vluchtelingenkamp temaken. Laat ik dat ook niet doen. Toch deed de aanblik ervan me er wel even aan denken. Te midden in wat een ontplofte tent leek, zag ik in een ravage van afval of iets (gebruiksartikelen waarschijnlijk) mensen bezig om - tenminste, dat nam ik aan- hierin enige orde te brengen. Met verwarde haren, verdwaasd of juist heel geconcentreerd, verbeten soms, zag ik ze bezig haringen uit de grond te rukken of textiel op te vouwen. Een kind in de hoek, onder moddervlekken, speelde met een scheerapparaat. Wat kabels slingerden door het geheel, plastic zakjes, tennis rackets, tupperware-bakjes, theedoeken, een afwasteiltje met borden, lege flessen, boeken…een porti-potti stond te midden van dit gebeuren…afin het is een even afschuwelijke als fascinerende aanblik wat ik zie in dit vakantiedorp. Verderop zag ik nog meer ontplofte tenten. Je te realiseren dat mensen nu bezig zijn met dat, waar ze vaak het hele jaar naar hebben uitgekeken, maakt het geheel lachwekkend en surrealistisch.
Oneindig geboeid kan ik dit fenomeen gadeslaan, terwijl ik zelf met een teiltje afwasspullen naar het sanitaire blok loop…Oh ja, ik ben de laatste om te beweren dat ik ook maar een haar beter ben.
Ik ben een lotgenoot. Zolang ik hier ben tenminste…