Waar we ook komen in Spanje, de huizen zijn goed beveiligd. Overdreven, naar het me toescheen. Dubbele sloten op de deur, rolgordijnen voor de ramen, getraliede ramen, bewegingsmelders, camera's.
Wat een bang volk, denk je.
Waarom zijn ze zo bang voor inbrekers.? Wordt er zoveel ingebroken in Spanje.?
Bij navraag bleek dat nog wel mee te vallen.
De reden waarom Spanjaarden hun huizen zo goed beveiligen, heb ik me laten vertellen, is dat er mensen zijn die er op uit zijn de woning te bezetten. Krakers zogezegd. ( de 'Ocupas' )
Het huis zou gekraakt kunnen worden. Dat is voor Spanjaarden dan een probleem want dat heeft te maken met een wet die in dit land van kracht is, eentje die mij tamelijk absurd voorkomt . De wet behelst namelijk dat wanneer je huis gekraakt wordt tijdens je afwezigheid, en er wordt geen melding van gemaakt binnen 48 uur, de krakers dan in principe het recht hebben om in het huis te blijven. Ze zullen de sloten hebben vervangen en wat eigen spullen er in gezet. Je bent dan als rechtmatige bewoner opeens niet meer de rechtmatige bewoner, Het huis kan door anderen met alles er op en er in worden bezet zonder dat je daar zomaar stappen tegen kunt ondernemen. Tenzij je het binnen 48 uur meldt. Dan komt de Guardia Civil de ocupas de deur uitzetten, maar ben je te laat, dan kun je een groot probleem hebben en soms verzeild raken in langdurige rechterlijke procedures, om je gelijk te halen.
Soms zijn er dealtjes te maken. want de krakers houden er vaak maffiose methodes op na. Dan kun je je huis 'terugkopen' voor een aanzienlijk bedrag.
Dus dat verklaart een hoop, voor wat betreft die beveiliging.
Mensen met een tweede huisje in Spanje zijn al vaak de pineut geweest. Zeker in coronatijd, toen zijn veel van die lege huisjes 'overgenomen'.
Degenen die er wel bij varen zijn de beveiligingsbedrijven en zaken die handelen in soortgelijke artikelen.
Stel je voor, je huisje, je kasteel. In 1 keer weg. Je komt aan, en kunt doorrijden naar een hotelletje.
Wie voelt zich dan een Bouddha genoeg om zich neer te leggen bij wat er gebeurd en het te zien als een les in onthechting...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten