dinsdag 18 oktober 2022

De cultuur-frituur

De snackbars zitten een beetje in het verdomhoekje. Ze hadden een imago van 'ongezond eten' En niet onterecht.  Frikandellen speciaal en Bereklauwen zijn nu eenmaal  -ook niet na lang zoeken-  niet terug te vinden in de schijf van vijf. Bij de gezondheidsfreaks werden snackbars om die reden dan ook meer en meer gemeden. Niet helemaal, want zondigen blijft zalig. Gelukkig maar voor de snackbarhouders, die anders hun kop niet boven water zouden kunnen houden, hoewel de mensen uit de  subcategorie ; 'Liever te vroeg in de kist dan een feesie gemist' de 'die-hard' cliëntele van de snackbar blijven, samen met de mensen die geen zin of tijd hebben om te koken. 
De snackbarhouder houdt wel de vinger aan de pols. Snackbars worden hernoemt als het meer internationale CAFETARIA en daarop zien we nu ook variaties als de gezond-o-taria, de vega-taria, enzovoort. 
Het staat buiten kijf dat we de Nederlandse snacks  moeten koesteren. Geen land ter wereld die onze frikandellen verkoopt, de bitterballetjes; en waar kun je een patatje oorlog krijgen? Nergens anders. Zelfs in de Oekraïne niet te krijgen! Het valt niet te ontkennen dan we onze snacks dan ook mogen rekenen tot het Nederlandse kultuurgoed. 
Ik zag dat op dat gegeven laatst werd ingehaakt door een ondernemer die zijn zaak tot  'culturo-taria- had gedoopt. Mooi gerestyled ook, met mooie tekeningen van beroemdheden aan de muur.  
Toen ik er laatst op mijn beurt wachte voor een vega-vivaldi, stond voor mij een man die bestelde een Frietje Kalo, een Frita Boccara en een Johan Sebastiaan Bachburger.
Ik moest er wel een beetje om lachen . In de volkmond heet het etablissement nu de Culuurfrituur. Recht tegenover de schouwburg.

Geen opmerkingen: