donderdag 13 januari 2011

Update dode vogels


Dode vogels in Roemenië waren dronken

De tientallen spreeuwen die zaterdag in Constanta, in het zuidoosten van Roemenië, dood werden teruggevonden en de vrees deden rijzen dat ook hier de mysterieuze vogelziekte had toegeslagen, blijken bezweken te zijn aan alcoholvergiftiging nadat ze droesem - bezinksel van wijn - hadden gegeten. Dat melden de gezondheidsautoriteiten. De doodsoorzaak werd vastgesteld na onderzoek van de maaginhoud van de vogels.

Zaterdag hadden de inwoners van Constanta de autoriteiten verwittigd nadat ze op een braakliggend terrein een dertigtal dode spreeuwen hadden gevonden. De inwoners vreesden voor vogelgriep. De ontdekking kwam er bovendien op een moment dat ook in diverse andere landen, zoals in de Verenigde Staten, Zweden, Groot-Brittannië en Japan, massaal vogels en vissen stierven. (belga/gb)


update: Het eerste geval van vogelsterfte in de Amerikaanse staat Arkansas was bijzonder. Die daarna niet, volgens de Vogelbescherming.
"Dat vogels dood uit de lucht vallen is niet uitzonderlijk," zegt een woordvoerder van de Vogelbescherming. "Maar wat er in Arkansas is gebeurd, is dat wel omdat het om zoveel vogels ging. Dat is heel zeldzaam. Ik vermoed dat als dat niet gebeurd was, de berichten kort daarna over vogels die uit de lucht vielen nooit nieuws waren geworden. Ik denk dat het een hype is."

Zaterdag werd bekend dat in Arkansas ongeveer vijfduizend vogels, vooral merels, dood neergevallen waren. Na onderzoek bleek dat ze inwendig letsel hadden opgelopen. Waarschijnlijk zijn ze 's nachts van iets geschrokken, vuurwerk bijvoorbeeld. Omdat de vogels weinig zien in het donker, is het goed mogelijk dat ze tegen huizen zijn gevlogen. "Deze vogels slapen 's nachts met z'n allen in een boom. Soms wel met duizenden bijelkaar," zegt de woordvoerder. "Dat verklaart waarom er zoveel tegelijk dood gingen."

Kort daarna kwamen er berichten over uit de lucht gevallen spreeuwen in Louisiana en kauwen in Zweden. Hierbij ging het echter over veel kleinere aantallen.

Davincini: ...ik lees nieuwsberichten in kranten. Achteraf hoor ik van hypes. Wat moet ik dan van berichtgeving denken?

Geen opmerkingen: