zondag 10 juni 2012

dikzak


‘Oh nee hè’, klonk  zijn dochter die ochtend verdrietig: ‘Hij is weg…..’

Dikzak, de dwerghamster zat niet meer in zijn bak. 
Het ondernemende diertje had zich over de rand van de bak weten te werken via het hamsterhuisje dat in de bak stond.  
Ongerust keek ze rond in de woonkamer. Het beestje zal waarschijnlijk  van grote hoogte ( 1 meter 20 is heel hoog voor een dwerghamster)  gevallen zijn.  Zou het nog leven?
Ze speurden met een zaklantaarn onder kasten stoelen en banken.
Nix….
’Naahouw!’ klonk het 14 jarige meisje  ongerust en zeurderig. Maar ze kon niet langer zoeken. Ze moest met haar roze fiets naar school.
Gert zette een bakje voer neer op de grond, een stukje brood, en een zacht dekentje. Hamsters vinden het lekker om in iets zachts weg te kunnen kruipen, wist Gert.

Daarna naar de supermarkt.
Toen hij met een afgeladen winkelkarretje stond te wachten bij een kassa  kreeg ie een berichtje van haar. ‘Al gevonden?’

Thuis borg hij de boodschappen op, toen hij ervoer hoe een combinatie van te weinig slaap en te veel  witte wijn van de vorige avond zijn energiepeil omlaag sabelde.  
Hamsters zijn knaagdieren, en dat was  precies het geluid dat hij plots hoorde: knagen. Onder de bank zat het diertje in het stof te bijten. Gert zag het zitten. Gelukkig, Dikzak was niet dood. Hij sloot de deur naar de gang, zodat het diertje niet de kamer uit zou kunnen, en SMS-te naar de verzorgster: ‘Gevonden’
Maar dat bleek voorbarig.
Want toen Gert wederom onder de bank keek met de bedoeling het te lokken zag hij het diertje niet meer, maar Gert dacht, die komt wel weer op de proppen. Gewoon, geen muziek aan doen! Als het stil is in huis, zou hij hem zo wel weer horen knagen of tippelen.
Zelf ging hij op de bank liggen.  Zijn tekort aan slaap compenseren, even toegeven aan de wens van zijn lichaam..
De hamster liet zich echter  niet meer horen.
Maar vader lag niet lekker: ‘ Het is toch veel te koud op die kale vloer?’ dacht hij : ‘ Ik moet hem gaan zoeken, anders gaat ie straks alsnog dood, en dan heb ik mijn dochter blij gemaakt  met een dode mus  voor niets met mijn SMSje!!

De speurtocht leverde succes op.  Staand op een trapje, om van boven af achter een kast naar beneden te kunnen kijken, zag  Gert  in het licht van de zaklantaarn in een uiterst hoekje de hamster  zitten. Bang leek ie.
Om bij Dikzak te komen, moesten enkele kasten verschoven worden,  analyseerde Gert de situatie. Er moesten elektriciteitssnoeren ontkoppelt worden, en  er dienden zaken uit de kasten worden verwijderd om het verschuiven van de meubels mogelijk te maken.
Goed, aan de slag!

Daar ging wat verkeerd! Bij een verkeerde schuifbeweging vielen er mappen op te grond, en boeken, en nog wat klein grut. Gert vloekte.
Kasten verschuiven is nooit goed voor kasten. Zeker niet voor IKEA kasten, en om dat soort type ging het hier.
5 minuten later zien wij het volgende: Tussen planken, hardboard, een trapje, dvd’s, mappen, een omgevallen lamp, een voer- en een drinkbakje, een dekentje,  een printer,  en  allerlei rommel zien we Gert, met z’n knieën op  vuil laminaat, en op z’n hand een klein doodsbang dwerghamstertje.  
Hij voelde zich een redder, en zijn vermoeidheid verdween even snel als het gekomen was. De overwinnaars- SMS ging de deur uit naar zijn dochter die hem thuis dolgelukkig zou huggen en zeggen dat hij toch de allerbeste vader van de wereld was.
Dag welbesteed!

1 opmerking:

lenny zei

Een heel ontroerend, maar ook vermakelijk verhaal. Dikzak, en vriendjes binnenkort bij mij te logeren, OEI!