maandag 24 oktober 2011

Sjaak Bral ziet het goed (4)

gekopieerd van http://www.sjaakbral.nl/blog.php

Tongzoenen

1-2-3-4-5-6-7, wie mag ik een zoentje geven? Kent u het nog? Wel: dat schoolpleindeuntje is inmiddels aangepast aan de moderne tijd. Opgepimpt, zo u wilt. Een kusje is allang niet meer voldoende. Op een basisschool in Renkum kwam de schoolleiding erachter dat hele andere opdrachten worden vervuld. Kinderen van groep 8 (11 en 12 jaar) kregen van elkaar taken als ‘op elkaar liggen', ‘tongzoenen', ‘tieten knijpen' en ‘uitkleden in de bosjes'. Mijn God. Ik was op die leeftijd al blij als ik kon knikkeren. Nou ja, er werd toen ook wel stiekem in de bosjes achter de gymzaal wel wat gefrummeld. Maar dat was stiekem. Dit gebeurt allemaal aan de oppervlakte. ‘Heel normaal', zeggen sexuologen. Hoort bij de leeftijd. Je vraagt je af wat voor spelletjes ze dan spelen als ze écht in de puberteit zitten - ‘Voor de vuist weg?'
Ik ben zelf een enorm liefhebber van sex. Sterker nog: als ze ooit iets uitvinden dat lekkerder is, blijf ik het er gewoon bij doen. Maar toen ik 11 was kwamen we niet verder dan ‘Schipper mag ik overvaren' en schoot de adrenaline al door je lichaam. Natuurlijk, de tijden zijn veranderd maar de sexualisering van de maatschappij gaat wel in een érg rap tempo. Kent u de volgende tekst? ‘Ik weet een plekje waar ze ons niet vinden/jij mag me verslinden/Laat mij naar je kamer komen/in duizend hete dromen.' Nee, het is niet de hijglijn van Kim Holland. Dit is een tekst van K3. ‘Doe het heel zachtjes/geen kreetjes en geen lachjes'. Ik ben geen kenner van het genre, maar ik vermoed dat ze het niet over knikkeren hebben. Kinderen van 7 staan deze teksten mee te brullen. Wat wil je dan als samenleving? Nu wil ik de dames van K3 niet overal de schuld van geven (hoewel dat verdomde handig zou zijn) maar een paar jaar later brengt uw kroost het allemaal doodleuk in praktijk en geven daarmee een geheel nieuwe dimensie aan de term ‘buitenschoolse activiteiten'.
Sex op steeds jongere leeftijd hoort er ‘gewoon' bij. Daar kunnen we boos om zijn, maar het brengt mij persoonlijk tot een gedachte die mij melancholisch stemt: was ik maar tien jaar geleden geboren.

Geen opmerkingen: