woensdag 17 augustus 2011

Sjaak Bral ziet het goed (3)



Eten uit de container (Sjaak Bral)
Bijna de helft van de wereldvoedselproductie gaat verloren. Leest dit nog maar een keer. Bijna de helft, ja. Dat kost miljarden en miljarden euro’s per jaar. Waarom? Omdat de fabriek de wortels te scheef vindt. Omdat de supermarkt de melk te duur vindt. Omdat de consument denkt dat het vlees een beetje verkleurd is. En zelfs als we voedsel wel kopen flikkeren we nog ruim een kwart ervan in de vuilnisbak.
Wereldwijd is er een beweging op gang gekomen van burgers die aandacht vragen voor deze zinloze verspilling. Dat doen ze door in de afvalcontainers te graaien, op zoek naar eetbaar voedsel. ‘ De vervaldata op verpakkingen worden belachelijk ruim gerekend’, zegt een idealistische student die zijn eten bij elkaar scharrelt in containers. ‘Ik ben nog nooit ziek geweest, al heb ik wel heel wat vieze dingen geproefd. Maar als je ziet hoeveel gratis eten je uit zo’n afvalberg kan halen laat je je schaamtegevoel snel varen.’
Krijgt u al een wee gevoel in de maag? Voedsel dat echt niet meer te eten is wordt ook meegenomen, voor varkens en kippen. Zo wordt zoveel mogelijk etensafval benut. De Engelse term voor dit fenomeen is ‘Dumpster Divers’, vrij vertaald ‘Afvalduikers’. Twee ongelukkige woorden bij mekaar, dat bekt niet lekker. In Nederland wordt gelukkig het werkwoord ‘containeren’ gebruikt. Het zoeken naar voedsel is inmiddels ook massaal ontdekt door bewoners van armere wijken. ‘Daar komen we niet meer’, zei de student. Er is gewoon teveel concurrentie. Illegalen en buurtbewoners die van minimale uitkeringen moeten leven drukken ons de markt uit’, besluit hij met een lach.
Terwijl er niets te lachen valt. Hele gezinnen halen hun eten uit afvalbakken en beslissen pas bij de ‘oogst’ wat ze er nog bij moeten kopen. De economische crisis is niet de enige reden dat mensen afvalcontainers plunderen. Er zijn ook mensen die milieubewust willen leven – die het weggooien van verlepte sla niet kunnen verkroppen. Deze mensen zijn in de regel nogal fanatiek hun doen en laten, wat hun goed recht is, maar streven naar het hergebruiken van ons afval is niet alleen het gedachtengoed deze milieufreaks – dat zouden we allemáál moeten willen.

Geen opmerkingen: