zondag 28 mei 2017

Ageview


Jezus!
Wat lees ik nu weer! Een nieuw woord. Tenminste, ik kende het nog niet.
Let op, daar komt ie:
ONAANDACHTIGHEIDSBLINDHEID

Ooit van gehoord? Ik niet.
Het schijnt een verschijnsel te zijn dat UITGEBREID is uitgevonden onderzocht door wetenschappers. Met name heeft het onderzoek zich gericht op kassières van supermarkten. Van hun werd namelijk vanuit hun functie verwacht dat zij bij de verkoop van alcohol en tabak navraag deden naar de leeftijd van de klant. 'Zou ik Uw ID even mogen zien alstublieft?
Maar dat vergaten ze wel eens, en dat kan ze niet verweten worden, want iedereen heeft er wel eens last van. Van onaandachtigheidsblindheid.

Daarom zijn er Ageviewers.
Ik lees:

"Met Ageviewers wordt exact deze werkwijze gevolgd. Met behulp van  geleverde en geïnstalleerde kassaterminals, via het beveiligde Internet, en alleen na goedkeuring van de klant, wordt gedurende een transactie met leeftijdsgebonden producten kortstondig een beeldverbinding tot stand gebracht met ons externe controlecentrum. Vanuit hier, dus op afstand, beoordelen speciaal geïnstrueerde controlemedewerkers het op hun scherm verschenen beeld van de klant, waarbij vastgesteld wordt of deze op het eerste gezicht volwassen is en de transactie zonder meer doorgang kan vinden. Wanneer op het eerste gezicht niet met zekerheid kan worden bepaald dat de koper volwassen is, wordt vanuit het controlecentrum verzocht om het ID op de terminal te plaatsen. Zodoende kan, wederom op afstand, de leeftijd in alle gevallen met zekerheid worden vastgesteld en uitgesloten worden dat aan te jonge mensen wordt verkocht. Voor klanten die buiten iedere twijfel volwassen zijn zal het gehele proces gemiddeld 3 seconden tijd in beslag nemen. Zonder autorisatie vanuit het controlecentrum is afrekenen van leeftijdsgebonden producten onmogelijk."

Hoe ziet die goedkeuring van de klant er uit?
Staat er dan bij de kassa: deze kassa maakt gebruik van 'ageviewing', en dat je dan als klant kan denken: oh, dan ga ik bij een andere kassa? 
Wat zullen de speciaal geïnstrueerde medewerkers dan gaan doen? Wat zijn dan de orders? 

De knappe koppen denken en ontwikkelen verder. Controle moet er zijn. Dat begrijp je. Stel je voor dat er iemand onder de 18 een kratje bier koopt. Je moet er toch niet aan denken...



   

40.000000

40 miljoen

Wat een getal!
Veel hoor. Voor de meesten.
Als je aan geld denkt
en als je aan mensen denkt?
Ook veel
Als je nagaat dat er 17 miljoen mensen in Nederland wonen
dan heb je 2 maal het aantal inwoners van Nederland.
En dan nog een keer het aantal inwoners van Brabant en Zuid-Holland.
Op dat hele kleine stukje aarde

We staan er niet bij stil hoeveel dat is vaak.
Bij berichten in de krant lezen we een groot miljoenengetal, en denken :’ Tsjonge’
en dan lezen we verder.

Maar sta er eens bij stil.
Ik lees bijvoorbeeld dat er per jaar
40.000000 ( 40 miljoen) mannelijke legkipkuikens worden vergast.
Die komen uit het ei
en dan zeggen wij: niet nodig.
En dan vergassen we ze.

Denk er eens over na.
Wat denk je dan?


zaterdag 20 mei 2017

Overbodige mededelingen

....maar kennelijk niet helemaal voor niets, want er zullen mensen geweest zijn, die het niet helemaal begrepen hadden. .










woensdag 10 mei 2017

kegelvrucht op het strand




Een verdwaalde Denne-appel op het strand. Hoe is ie daar beland? Wat heeft ie meegemaakt? Wilde hij een schelp zijn? We weten het niet. De denne-appel zelf ook niet. Het ding denkt niet. Het is er gewoon. De kegelvrucht is gegroeid, groter geworden en op een gegeven moment ontvoerd naar het strand. Daar lag ie opvallend te wezen . Zelfs op de foto!


maandag 8 mei 2017

hoe is het toch met...

Suske en Wiske

Je hoort er weinig meer over. Ik vond laatst nog deze tekening



en op zoek naar een cartoon kwam ik deze kindertekening levensfilosofische cartoon tegen van Gummbah

In het Publieke Domein

Mensen,
Je komt ze tegen als je je in publiek domein begeeft.
En bijna alles is publiek domein.

Ja; of zoals de Belgen zeggen: ‘Amai!’

Wat is er nu nog voor privé domein eigenlijk?
Dat is het huis waarin je woont en soms ook leeft. ‘s Avonds met de gordijnen dicht. Of met de rolluiken neer zoals echte claustrofobenpesters doen.
Dan bevindt je je in een situatie dat je niet langer deel uitmaakt van het publiek domein. Dan ben je soms met anderen in een ruimte, die daarvan afgezonderd is.
Wanneer je daar met anderen bent is het ook nog maar de vraag of je je dan op je privé domein VOELT natuurlijk.
In praktijk willen mensen zich binnen in hun privé-domein nogal eens in hun privacy belemmert voelen.
De muizen dansen op tafel als de kat van huis is. Dat gezegde is niet uit de lucht komen vallen. De kat doet ook vaak wat dingen op tafel als de muizen van huis zijn. Het wordt er niet bij gezegd maar het is zo. Dan voelt de kat zich onbelemmerd.
Allemaal zijpaden die ik niet op had willen gaan met dit stukje.

Ik wilde het juist hebben over dat publieke domein. Dat ik daar loop tussen mensen. Zichtbaar voor iedereen. Buiten op straat, in een museum, in de supermarkt. Op pleinen. En dan zie ik de mensen die voorbij gaan. De types. De figuren. De sujetten. In hun kleding. Met hun kapsels.
En ik bekijk ze vluchtig. Zie ze nauwelijks of niet.
Tot daar plots in het voorbijgaan tussen tientallen hoofden iemand is die ik passeer en die ik gedag zeg.
Het is geen bekende. Het is iemand die ik nog niet eerder heb ontmoet. Het kan een vrouw zijn, maar ook een man. Een oudere of een jongere. We vingen elkaars blik toevallig en reageerden: ‘Hallo! …..Hoi’ en verder loop ik weer. De vreemde loopt ook verder. Weg uit mijn leven. In de blik had herkenning gezeten. Dat moet het zijn geweest! Iets dat ons beiden bewoog om elkaar te groeten. Alsof we leden zijn van een geheim genootschap
Tussen honderden grijze gezichten zie ik ze soms. Die vreemden aan wie ik ergens verwant ben, want zo zie ik dat dan maar. Mijn anonieme medestanders. Mijn maten uit een vorig leven.
Het publiek domein kan boeiend zijn.


vrijdag 5 mei 2017

Modetrend

Trends. Modetrends
Mensen in de top van de modebusiness spelen in op de tijdsgeest. Of zoals ik er zelf laatst één hoorde zeggen: “Je crée Zeitgeist!” Nieuwe trends bepalen de nieuwe looks. De code’s in what to wear and how to behave. Zie de mannen met hun looks in fashion -magazines. So cool , so wauw.
Ook hairstyles schijnen extremely important te zijn.
Handige hairstylistes weten stromingen te vangen. Geraffineerd doen ze dat!
Zet maar es een trend neer!!! Doe het maar es!!!Dan moet je wel wat in je mars hebben!!
Ik zelf heb jaren mijn best gedaan om het dragen van twee totaal verschillende kleuren sokken onder de aandacht van mensen te brengen, maar zonder groots resultaat. In de Sokken-Super zie je nog steeds dat een paar sokken qua stof, design en kleur, in alles identiek zijn
Stel dat het dragen van twee verschillende sokken een trend wordt, dan is het mogelijk zelf verschillende sokken uit je la trekken, en daar verdient niemand wat aan. Dus, ik begrijp natuurlijk wel dat er machtige tegenkrachten in het spel waren om de trend helaas voor mij bijtijds in te dammen .

Voor mij zijn de herenkapsels de laatste jaren in het oog-springend. Niet alleen de dracht, maar ook de tijd die heren voor het verkrijgen van de dracht minutenlang voor de spiegel staan.
Begrijp me goed: Ze mogen dat. Ik vind dat niet erg. Ook dat niet . Ik vind het misschien wat gayerig maar goed.
Het woord is ‘strak’ geloof ik, wat er bij de kapsels hoort. Haren moeten niet wapperen. De wind mag er geen vat op hebben. Gel moet zorgen dat de haren niet langer kunnen bewegen. Soepele zachte haren op het herenhoofd worden vastgezet. De haren plakken vast, vormen eigenlijk een soort helm. Controleerbaar. Trotseert de elementen.
De man op de poster in de moderne kapsalon kijkt alsof hij ook alle elementen kan trotseren. Geeft een krachtige indruk

Voor de haren zelf, met hun wispelturige groei, daarvoor is steeds minder ruimte. Haren zijn eigenlijk niet meer zo geliefd.
Neushaar. Schaamhaar. Okselhaar. We willen er van af.
Armhaar
Wat ik wel geneigd ben te denken. En ik weet niet of dat nergens op slaat, zijn de scheidingen in die strakke kapsels. Die streep. Die lijn op dat hoofd. Vaak op de zijkant. Die splitsing. Die strakke scheidslijn van de ene kant moet zus en die andere moet zo.

Dan heb je ook nog de linkse en de rechtse scheiding in het haar. Wat dat politiek gezien zegt, daar moet nog over geproefschrift worden
Zou het iets kunnen zeggen over de rechtlijnigheid van de drager ervan? Dat denk ik soms. Scheidingen op het hoofd doen me denken aan de Hitler-jugend. Aan Hitler zelf. Aan streng gereformeerde gezinnen in de jaren 50. Met strakke monden, verbeten lippen, starre denkbeelden.

Maar snel loslaten, dat beeld en die associatie. Er zijn vast hele leuke mensen onder de mensen met een strak helmenhoofd met strakke scheiding.


Maar toch kan het geen kwaad denk ik, om ze met ENIG wantrouwen te benaderen