Opgevangen in de catacomben van het Binnenhof:
Waar zou U hem willen hebben meneer?
- “Doet U die oranje dan maar. 1 Doofpot graag”
Prima…wáár gaat die beerput precies over?.
Opgevangen in de catacomben van het Binnenhof:
Waar zou U hem willen hebben meneer?
- “Doet U die oranje dan maar. 1 Doofpot graag”
Prima…wáár gaat die beerput precies over?.
Toverwoordje hoor, in de jaren 70: ‘privacy’. Daar kwam je een eind mee. Plannen kon je ermee dwarsbomen. Camerabewaking op straat, het aftappen van de telefoon, het je het hemd van je lijf laten vragen in ênquetes, het kon allemaal geen waar zijn, want dan kwam de privacy in het geding.
Waarom Picasso me iets doet?
Ik kende eerst de schilderijen, en ik vond ze gedurende de afgelopen jaren steeds mooier, steeds sprekender worden.
Ik weet niet wat het is. De man vind ik intrigerend. Om te zien. Als jongen een mooie jongen. Ooit zag ik wel een documentaire over hem, maar dat is lang geleden. Ik herinner me niet zijn bewegingen, zijn stem..ik zag alleen zijn schilderijen, en wat foto’s.
Het is mijn favoriete schilder. Ik zou graag een paar Picasso’s aan de muur hebben hangen. Of, vooruit: reproducties. Op mijn computer bij ‘mijn favoriete afbeeldingen’ staan een aantal afbeeldingen van Pablo. Ik deel ze hier even.
Al eerder op dit blog kon je hem tegen komen. Ik bewonder hem al jaren.
Net bekeek ik YouTube. Ik vond veel bewegend beeld, een biografie in 9 delen, nummers ( o.a van John Cale, David Bowie en Jonathan Richie) gewijd aan de kunstenaar. Ik zag een gedreven man, meer macho dan ik had vermoed, een liefhebber van stierenvechten, een liefhebber van vrouwen, met ogen die opnemen, die zien. Ik zag een groot kunstenaar.
Zelf schreef hij over het begrijpen van zijn schilderijen ( selecteer de zwarte ruimte hier onder):
"Everyone wants to understand art. Why don't we try to understand the song of a bird? Why do we love the night, the flowers, everything around us, without trying to understand them? But in the case of a painting, people think they have to understand. If only they would realize above all that an artist works of necessity, that he himself is only an insignificant part of the world, and that no more importance should be attached to him than to plenty of other things which please us in the world though we can't explain them; people who try to explain pictures are usually barking up the wrong tree."
-- Picasso
Mussolini wist het al
Brits onderzoek onthult:
"Vrouwen vinden mannen met opgerichte hoofden aantrekkelijker.
Mannen vinden vrouwen met licht gebogen hoofd aantrekkelijker."
Dus: met opgericht hoofd de wereld in! Als je tenminste nog mee wil tellen!
En ik krijg advies:
“..Nou morgen niet TE hoog gaan kijken, want dat is het ook niet helemaal!. Mannen die naar het plafond kijken worden, meen ik ( maar ik heb geen universitair geschoold team achter me staan) ervaren als enigszins wereldvreemd, met licht autistische trekjes.
Gewoon, even die oud Germaanse posters er weer eens bij halen en dan de vastberaden blik oefenen. Starend naar iets in de verte. Ook al is er niets te zien dan de border van de voortuin,of het huis van de overbuurman. De blik in de verte doet het hem altijd wel. Geeft een zekere interessantie. Belangrijk is echter wel dit juist te doceren. Een man die voorturend in de verte staart gaat voor de vrouw op den duur vervelen.
Je moet haar ook zo nu en dan aankijken, en je vastberaden blik laten overvloeien naar een milde.
Man……ze smelten”